Teatrul de Operetă a aniversat 65 de ani printr-un eveniment-maraton

Mari artiști de ieri și de astăzi s-au întâlnit sâmbătă, 7 noiembrie, la Teatrul de Operetă și Musical ,,Ion Dacian” în cadrul unui eveniment emoționant: aniversarea a 65 de ani de la înființarea Teatrului de Stat de Operetă. Evenimentul aniversar a fost deschis cu vernisajul expoziției ,,Ion Dacian” în prezența doamnei Elena Dacian, fiica marelui tenor Ion Dacian, moment urmat în foaierul teatrului de festivitatea decernării diplomelor de onoare ,,Opereta 65” stelelor Operetei de altădată, soliști, membri ai Orchestrei, Corului și Ansamblului de balet, care și-au adus de-a lungul anilor o contribuție importantă la realizarea unor spectacole memorabile și la promovarea operetei ca gen muzical, pe plan național și internațional.

Începând cu ora 19.00, artiștii de altădată dar și spectatorii care îndrăgesc acest gen muzical au luat loc în sala de spectacole pentru a urmări un eveniment aparte care a inclus cele mai îndrăgite fragmente din spectacolele de operetă realizate de-a lungul timpului la Operetă.

Gala aniversară ,,Opereta 65” s-a deschis cu uvertura operetei ,,Vânt de libertate” de Isaak Dunayevsky, producție care inaugura în data 7 noiembrie 1950 Teatrul de Stat de Operetă. Invitații speciali ai serii, artiștii Mircea Luculescu, Andreea Constantinescu, Constantin Floriean, Cleopatra Meridoneanu, Vali Niculescu, Constanța Câmpeanu, Ștefi Pârvulescu, Valeria Rădulescu și muzicologul Viorel Cosma au urmărit de pe scenă prestația mai tinerilor lor colegi, actuali artiști ai Teatrului de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”: Amelia Antoniu, Florin Budnaru, Cristian Caraman, Viorel Ciurdea, Gabriela Daha, Ligia Dună, Eugenia Ilinca, Bianca Ionescu, Mihnea Lamatic, Daniel Madia, Mioara Manea-Arvunescu, Marius Mitrofan, Gladiola Nițulescu-Lamatic, Alfredo Pascu, Cătălin Petrescu, Orest Pîslariu-Ranghilof, Stefan Popov, Alexandra Savu, Doina Scripcaru, Valentino Tiron, Mediana Vlad, Daniela Vlădescu, Anton Zidaru, alături de Orchestra, Corul și Ansamblul de balet al Teatrului de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”.

Seria evenimentelor aniversare ,,Opereta 65” va continua pe tot parcursul lunii noiembrie.

Următoarele evenimente:

  • Gala ,,Alfredo Pascu şi invitaţii săi”

Duminică, 8 noiembrie, ora 19.00, tenorul Alfredo Pascu, unul dintre cei mai apreciaţi artişti ai Operetei propune o incursiune în universul operetei, alături de invitatele sale, sopranele Narcisa Brumar, Diana Ţugui şi Liliya Sholomey – cu acompaniamentul Orchestrei Teatrului de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”. În aceeași seară, în foaierul teatrului va avea loc prezentarea cărții ,,În dialog cu Alfredo Pascu” scrisă de jurnalista Gabriela Lupu, urmată de o sesiune de autografe.

  • Concert vocal-instrumental de muzică românească

Joi, 12 noiembrie, ora 19.00, soprana Bianca Ionescu şi pianistul Ştefan Doniga vor susţine un concert de lieduri şi arii din operete româneşti, semnate de compozitori precum Tiberiu Brediceanu, Eduard Caudella, Alfred Alessandrescu, Florin Comișel sau George Grigoriu, partituri pe care publicul are rareori ocazia să le asculte pe scenă. Alături de aceste selecţiuni, din program fac parte şi fragmente din Op. 10 – Suita pentru pian nr. 2  în Re major de George Enescu.

 Secunda Doi

Marţi, 17 noiembrie, de la ora 19.00, Foaierul Teatrului de Operetă şi Musical va găzdui un eveniment inedit: ,,Secunda Doi”. Musicalul compus Ernest Fazekas, va fi prezentat în premieră într-un spectacol-lectură, prin intermediul căruia publicul va putea să descopere importanţa libretului.

  • Musical Avenue

Miercuri, 18 noiembrie, de la ora 19.00, Foaierul Teatrului se va transforma într-un bulevard al spectacolului de musical – Musical Avenue, un spaţiu imaginar „pavat” cu unele dintre cele mai cunoscute arii şi duete ale repertoriului internaţional al acestui gen, interpretate de tenorul Florin Budnaru şi de invitaţii săi : George Cobuz, Lucas Molina, Adina Sima și Adriana Vlad.

  • Paris, mon amour

Sâmbătă, 21 noiembrie și duminică, 22 noiembrie, ora 19.00, spectacolul-colaj ,,Paris, mon amour” regizat de Răzvan Ioan Dincă, una dintre cele mai apreciate producții ale Teatrului de Operetă și Musical ,,Ion Dacian”, propune spectatorilor o incursiune muzicală prin Parisul boem de astăzi și de altădată, etern și fermecător prin șansonetele sale…

  • Anais – recital de muzică şi poezie

Marți, 24 noiembrie, de la ora 19.00, povestea şi muzica, poezia şi dansul îşi dau întâlnire în Foaierul Teatrului de Operetă şi Musical,  în cadrul unui spectacol conceput de Ștefan Doniga și Ioana Macarie și intitulat ,,Anais”.

Biletele pentru spectacolele, galele, concertele şi recitalurile care vor avea loc în cadrul ,,Opereta 65” pot fi achiziționate de la Casa de bilete a Teatrului de Operetă și Musical ,,Ion Dacian” și de la Casa de bilete a Operei Naționale București, dar și online pe bilete.opereta.ro