Dacian Cioloş este tehnocratul desemnat ca premier (biografie)

Dacian-Ciolos

Dacian Cioloş este premierul desemnat al României, a anunţat preşedintele Klaus Iohannis, astăzi. De profesie inginer agronom, Dacian Cioloş (45 de ani) se bucură de imaginea unui tehnocrat de succes după ce în perioada 2010-2014 a fost comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Durabilă în cadrul cadrul Comisiei lui José Manuel Barroso, coordonând reforma Politicii Agricole Comune pentru 2014 – 2020. În vara lui 2014, Cioloş a fost foarte aproape de a avea un nou mandat de comisar european, însă guvernul lui Victor Ponta a optat pentru un social-demorat, Corina Creţu.
De la 1 iulie 2015, Dacian Cioloş ocupă postul de consilier special al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.
Cine este premierul desemnat? Dacian Cioloş a urmat cursurile Facultăţii de Horticultură din cadrul Universităţii de Ştiinte Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj, obţinând diploma de inginer horticultor în 1994. Şi-a continuat studiile în Franţa unde a făcut un master la École Nationale Supérieure Agronomique şi Université Montpellier I, pentru ca apoi să obţină şi un doctorat a Institutul Naţional de Cercetări Agronomice din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier.
În intervalul 2002-2003 a lucrat la Comsia Europeană, iar din ianuarie 2005 a fost cooptat în Ministerul Agriculturii, unde a deţinut mai multe funcţii, de la consilier al ministrului până la cea de ministru al agriculturii şi dezvoltării rurale (octombrie 2007). În ianuarie 2009, acesta a refuzat să facă parte din guvernul Boc, unde să deţină o funcţie pe partea de agricultură. O lună mai târziu, Dacian Cioloş a fost numit director pentru programe de dezvoltare rurală în cadrul Comisiei Europene. În iulie 2009 a devenit şi şeful Comisiei Prezidenţiale pentru elaborarea unei strategii în domeniul agriculturii. Guvernul României condus de Emil Boc l-a nominalizat la 12 octombrie 2009 pe Cioloş pentru funcţia de comisar european, susţinându-l pentru un portofoliu pe domeniul agriculturii, lucru care s-a şi întmplat.
Desemnarea lui Dacian Cioloş ca premier survine după ce preşedintele României a avut mai multe runde de consultări cu partidele parlamentare şi cu societatea civilă, după incendiul din clubul bucureştean Colectiv, care a dus la manifestaţii populare, ce au culminat cu căderea guvernului Ponta.
Partidele parlamentare au exprimat opinii diferite în ceea ce priveşte formarea viitorului guvern.
PSD l-a propus pe viceguvernatorul BNR, Liviu Voinea, ca premier; în timp ce PNL nu a avansat niciun nume şi a precizat că susţine varianta propusă de Klaus Iohannis, adică un tehnocrat. UNPR, deşi face parte dintr-o coaliţie cu social-democraţii şi cu ALDE, nu a susţinut varianta Liviu Voinea şi a arătat că este alături de preşedintele Klaus Iohannis în decizia pe care o va lua. Liderul UDMR, Kelemen Hunor, preciza astăzi că în timpul discuţiilor s-a conturat ideea unui guvern tehnocrat, condus de un premier tehnocrat, arătând că susţinerea Cabinetului depinde de persoana care va fi propusă de premier. În schimb, ALDE nu a fost de acord cu varianta unui guvern de tehnocraţi, copreşedintele Călin Popescu-Tăriceanu arătând ca soluţia corectă este aceea a unui guvern politic. Liderul deputaţilor aparţinând minorităţilor naţionale, Varujan Pambuccian, declara şi el astăzi că discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis au fost pe gustul grupului său, abordându-se problema unui program în opt puncte pentru viitorul apropiat şi pe termen lung.

Carmen Ionescu