Delagaţie oficială a Alianţei Nord-Atlantice, la Chişinău

În absenţa unui guvern, la Chişinău va sosi azi o delagaţie oficială a Alianţei Nord-Atlantice, pentru discuti cu respopnsabili în domeniu asupra programului de reconstrucţie a capacităţii de apărare a ţării. Acţiunea în care sunt implicaţi cu fonduri şi expertiză aliaţi importanţi din NATO precum Statele Unite şi Germania are loc în conformitate cu deciziile Summitului Alianţei din Ţara Galilor care include propria strategie de securitate şi capacitatea de apărare a statelor partenere, între care Republica Moldova, Ucraina, Georgia sau Iordania – susţine fostul consilier prezidenţial pe probleme de securitate Iulian Chifu într-un dialog cu Alexandru Ioan.
Iulian Chifu: Această echipă complexă internaţională care reprezintă Alianţa va ajunge în Republica Moldova pentru prima vizită în primul rând de evaluare de găsire a elementelor de bază, şi de discutare cu autorităţile Republicii Moldova, chiar şi în situaţia în care guvernul este unul interimar, de a discuta care sunt priorităţile Republicii Moldova, care ar fi elementele necesare pentru construcţia capacităţilor de apărare ale Republicii Moldova, pentru întărirea lor, potrivit deciziei Summitului NATO din Ţara Galilor.
Reporter: Ne aşteptăm la armament, la trupe, la poziţionări?
Iulian Chifu: Ne aşteptăm la orice solicită Republica Moldova şi orice convine în raport cu Alianţa. Ne aşteptăm în primul rând la componenta de comunicare strategică, respectiv construcţia instrumentelor pentru a replica războiul informaţional.
Reporter: Aceasta este o decizie mai amplă, face parte din ceea ce ministrul nostru de Externe, Bogdan Aurescu, propunea, strategia NATO de securitate „cu două braţe”, braţul estic şi cel sudic.
Iulian Chifu: Este vorba despre primul pas într-o acţiune extrem de energică, până la urmă, a Alianţei, în apărarea partenerilor străini situaţi în zona estică, în construirea, sprijinirea construcţiei unor capacităţi de apărare sporite ale acestor aliaţi, tocmai pentru a le creşte capacitatea de apărare şi securitatea. Am avut chiar sptămâna trecută Summitul de Flanc de la Bucureşti, o reuniune extrem de importantă, chiar dacă s-a văzut mai puţin prin turbulenţa internă din România, iar în declaraţia finală a acestui summit se reafirmă angajamentul tuturor statelor din această regiune, state semnatare dar ele vin în consonanţă cu hotărârea aliaţilor din cadrul NATO de a sprijini capacităţile de apărare şi ale partenerilor, deci nu numai a statelor membre aliate prin măsurile de reasigurare, prin măsurile de adaptare a alianţei. Mai mult, dacă vă uitaţi cu atenţie în solicitările făcute în declaraţia finală a Summitului de Flanc, o declaraţie care sperăm să se regăsească în cât mai mare măsură în declaraia finală a Summitului NATO de la Varşovia. Acolo se vorbeşte despre faptul că strategia de apărare a Alianţei include şi statele partenere. Nu înseamnă că acestea vor beneficia de un articol 5 sau că există o apărare comună ci este vorba despre interesul Alianţei de la le include într-o strategie comună şi de la le sprijini dezvoltarea propriilor capabilităţi de apărare, în aşa fel încât ele să poată să-şi apere propria securitate, inclusiv cu contribuţia şi sprijinul alianţei în construirea vă spuneam a acestor capacităţi.
Reporter: Ce rol va juca România în acest program?
Iulian Chifu: În momentulmde faţa, România are, în ceea ce priveşte Republica Moldova, propriile proiecte bilaterale. Evident că în contextul dezvoltării acestui program de construcţie a capacităţilor de apărare el este realizat prin contribuţiile naţionale ale statelor membre, nu se face printr-o alocare specială din partea alianţei şi aici trebuie menţionat că există foarte multe state interesate, au venit să angajeze bani, expertiză, kowhow, pentru a putea sprijini Republica Moldova în diferitele direcţii.
Reporter: Ne puteţi spune ce alte state mai sunt implicate direct?
Iulian Chifu: În principiu, toate statele Alianţei, cu certitudine, Statele Unite, Germania, Turcia. Marii aliaţi sunt toţi prezenţi în acest program de susţinere dar evident şi România şi alte state în special cele de flanc.