O companie din China va realiza reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă

Reactoarele 3 şi 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă ar urma să fie realizate de o companie din China, conform unei înţelegeri semnate astăzi. Documentul prevede dezvoltarea reactoarelor de către compania China General Nuclear Power, care va deţine şi majoritatea în structura acţionariatului. Ministrul român al energiei, Andrei Gerea, a declarat că proiectul va consolida poziţia României ca pol energetic regional, iar ambasadorul Chinei la Bucureşti, Xu Feihong, a promis că reactoarele 3 şi 4 vor respecta legislaţia europeană în domeniu.
În urmă cu 35 de ani, România începea proiectul de la Cernavodă, care presupunea iniţial cinci reactoare. Primul a fost definitivat şi pornit în 1996 şi un al doilea, în 2007, ambele producând 18% din necesarul energetic al ţării. În acest moment, memorandumul dintre Nuclearelectrica şi partea chineză presupune definitivarea unităţilor 3 şi 4, care ar trebui să funcţioneze tot pe baza tehnologiei canadiene CANDU. Cele două reactoare ar trebui să producă similar, deci un plus de 18%, din consumul României, fapt care ar întări poziţia ţării noastre în jocul energetic al regiunii.
Semnarea memorandumului nu înseamnă, însă, că lucrurile vor începe de mâine, ci este doar un acord de principiu că există toate şansele ca proiectul să pornească. Pasul doi este constituirea companiei de proiect, evaluările, negocierea acţionariatului şi alte detalii de acest gen. În principiu, partea chineză va fi majoritară şi va avea cel puţin 51% din proiect, în timp ce România va fi minoritară, cu cel puţn 31%. Ambasadorul Chinei al Bucureşti, Xu Feihong, spunea că cele două reactoare vor respecta toate normele europene de mediu şi siguranţă: „Compania chineză înţelege că România acum este ţară membră a Uniunii Europene şi toate lucrurile, toate treburile trebuie să se facă în viitor conform procedurilor şi legislaţiei europene, Uniunii Europene. Sigur, o să facem lucruri şi conform legislaţiei şi standardelor României. Indiferent ce va avea loc în România, acest proiect nu va fi afectat”.
Valoarea proiectului Cernavodă 3 şi 4 este evaluată la şase miliarde de euro şi nu este singurul proiect energetic româno-chinez. În stadiu mai avansat este cel de la Rovinari, în timp ce proiectul Tarniţa merge mai greu şi nu s-a ajuns, pentru moment, la niciun acord de principiu. Valoarea acestor două proiecte a fost estimată la două miliarde de euro, iar puterea lor ar trebui să fie echivalentă cu cea a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă. Materializarea tuturor acestor proiecte ar aduce un plus energetic de 36% din consumul României.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (9 noiembrie)