O instanţă de judecată de la Chişinău examinează cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare a fostului premier Vlad Filat

 O instanţă de judecată de la Chişinău examinează astăzi cererea procurorilor de prelungire a mandatului de arestare a fostului premier Vlad Filat. Avocatul politicianului a cerut recuzarea judecătorului, întrucât acesta ar fi rudă cu un oponent politic, dar cererea a fost respinsă.

Procurorii cer prelungirea mandatului de arest pe numele lui Vlad Filat pe un termen de 30 de zile. Acesta este cercetat într-un dosar de corupţie şi trafic de influenţă legat de delapidările din sistemul bancar al Republicii Moldova. Avocatul politicianului, Igor Popa, a cerut recuzarea judecătorului, pe motiv că ar fi rudă cu preşedintele Partidului Democrat, Marian Lupu, un oponent politic al lui Vlad Filat, dar instanţa a respins cererea. Fostul premier Vlad Filat a fost arestat la 15 octombrie, în aceeaşi zi în care i-a fost retrasă imunitatea parlamentară, inclusiv cu voturile deputaţilor din Partidul Democrat, care, în acea perioadă, făcea parte din coaliţia de guvernare, alături de Partidul Liberal Democrat. Vlad Filat este învinuit că ar fi extorcat 250 de milioane de dolari de la omul de afaceri Ilan Shor. Învinuirea s-a bazat pe un autodenunţ al acestuia, în care se vorbeşte inclusiv despre implicarea directă sau indirectă a lui Vlad Filat în tranzacţii dubioase din sistemul bancar şi concesionarea controversată a Aeroportului Internaţional Chişinău unei companii din Rusia. Vlad Filat respinge acuzaţiile şi susţine că este vorba de un dosar politic, la comanda politicianului şi omului de afaceri Vlad Plahotniuc. După reţinerea lui Vlad Filat, Alianţa pentru Integrare Europeană s-a destrămat, iar două săptămâni mai târziu a fost demis guvernul condus de Valeriu Streleţ. Acum, la Chişinău au loc negocieri pentru crearea unei noi majorităţi parlamentare, dar deocamdată nu s-a ajuns la un consens.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 noiembrie)