Rusia este cheia unei soluţii politice în Siria, afirmă Regele Abdullah al Iordaniei

Rusia este cel mai bine poziţionată pentru a determina o soluţie în războiul din Siria, a declarat pentru Euronews Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei. Într-un interviu acordat în exclusivitate postului Euronews, Regele Abdullah a îndemnat toate părţile implicate să coopereze pentru a preveni ceea ce a numit „un al treilea război mondial”. „Moscova este cheia pentru o soluţie politică în Siria. Ruşii sunt cei care pot oferi garanţii regimului că va avea un rol în viitor”, i-a spus Regele Abdullah moderatoarei Isabelle Kumar, în cadrul unui interviu pentru emisiunea „Global Conversation”, care va fi difuzată miercuri, 11 noiembrie. Iordania a primit peste un milion de refugiaţi sirieni, care reprezintă în prezent aproximativ o cincime din populaţia totală a Iordaniei. Prezenţa lor îngreunează foarte mult bugetul ţării, care alocă aproximativ trei miliarde pe an cheltuieli cu refugiaţii. Afluxul de migranţi care traversează Marea Mediterană şi ajung în Europa a accelerat necesitatea soluţionării crizei din Siria, resimţită puternic şi de către vecinii Siriei. De mai bine de patru ani, Regele Iordaniei a îndemnat liderii europeni şi Rusia să lase de o parte diferenţele şi să se concentreze pe soluţionarea conflictului din Siria.

Isabelle Kumar: Aţi menţionat că sirienii pleacă mai departe spre Europa, pe măsură ce condiţiile de aici [Iordania] se deteriorează. Am înţeles, de asemenea, că unii dintre sirieni aleg să se întoarcă în Siria, pentru că şi-au pierdut speranţa. Nu vă îngrijorează faptul că, în ciuda tuturor eforturilor pe care le-aţi făcut, aţi putea sfârşi de partea greşită a istoriei referitor la această criză?

Abdullah II bin Al-Hussein: Consider că problema refugiaţilor care ajung pe ţărmurile Europei reprezintă un avertisment pentru noi toţi că trebuie să avem o mai bună coordonare. Dacă ne dăm un pas înapoi şi privim, vedem că tot ce am spus până acum este, evident, o discuţie despre acest război global împotriva terorismului. Europa suferă din cauza luptătorilor străini – şi aceasta este o problemă asupra căreia am atras atenţia în ultimii doi ani. Acesta este, în viziunea mea, un război global sau, cu alte cuvinte, un al treilea război mondial. Acţionând împreună în Siria ne permite să punem bazele unei construcţii unitare care să ne ajute să avem o abordare holistică în confruntarea cu această problemă. Deci, trebuie să ne adunăm şi să ne sprijinim unii pe alţii în rezolvarea acestei crize. În ce priveşte implicarea Rusiei, aceasta este o oportunitate.

Isabelle Kumar: Anterior, Statele Unite au avut un rol important în această regiune. Dumneavoastră aţi menţionat Rusia. Vedeţi Rusia ca fiind un jucător major în prezent în regiune?

Abdullah II bin Al-Hussein: Am spus mereu în ultimii cinci sau şase ani că Moscova este cheia pentru o soluţie politică în Siria. Ei sunt cei care pot da garanţii regimului că va avea un rol în viitor. Şi în continuare cred că aşa stau lucrurile – iar faptul că ruşii se află astăzi în Siria este o realitate cu care toţi trebuie să ne confruntăm. Aşa cum am spus, dacă europenii se confruntă cu problema majoră a luptătorilor străini, cu atât mai mult se confruntă Rusia. Ei au o problemă gravă cu luptătorii străini, prin urmare vor trebui să se confrunte ei înşişi cu ameninţarea ISIS sau Daesh.

EURONEWS – 11 noiembrie