Israelul a hotărât să întrerupă dialogul diplomatic cu Uniunea Europeană în diverse forumuri

Israelul a hotărât să întrerupă dialogul diplomatic cu Uniunea Europeană în diverse forumuri, în urma unei dispute legate de etichetarea produselor provenite din regiuni pe care le ocupă militar. Măsura, caracaterizată la Bruxelles drept tehnică, obligă Israelul să specifice locul de origine al mărfurilor produse în colonii. Autorităţile israeliene au calificat, însă, decizia Uniunii Europene ca fiind antievreiască şi discriminatorie.
Corespondenţă de la Ierusalim – Reporter: Dragoş Ciocîrlan – Premierul Benjamin Netanyahu a reacţionat cu indignare la decizia Uniunii Europene de a eticheta produsele din Podişul Golan, Ierusalimul de Est şi Cisiordania. Hotărârea europeană este ipocrită, denotă dublă măsură şi priveşte doar Israelul, nu şi numeroasele conflicte teritoriale din alte locuri ale lumii.
Uniunii Europene ar trebui să-i fie ruşine în sine – a declarat premierul Benjamin Netanyahu. La Ministerul de Externe, ambasadorului Uniunii Europene în Israel, Lars Faaborg-Andersen, i s-a comunicat că decizia Bruxelles-ului este discriminatorie. Israelul suspendă dialogul diplomatic cu Uniunea Europeană în diferite forumuri în care sunt programate întâlniri în săptămânile următoare. Purtătorul de cuvânt al Ministerului israelian de Externe, Emmanuel Nahshon, a precizat că dialogul bilateral în domeniile ştiinţă, educaţie, cultură şi agricultură ar continua. Israelul este singura ţară împotriva căreia Uniunea Europeană a produs linii directoare pentru etichetarea produselor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI + 12 noiembrie