Toate partidele parlamentare au avut o atitudine favorabilă premierului desemnat, Dacian Cioloş

Toate partidele parlamentare au avut o atitudine favorabilă premierului desemnat, Dacian Cioloş, cu care s-au întâlnit ieri pentru consultări. PNL, UNPR şi grupul minorităţilor naţionale şi-au anunţat sprijinul necondiţionat pentru guvernul în formare. ALDE, UDMR şi PSD au arătat în schimb că aşteaptă lista noilor miniştri şi programul de guvernare. Fiecare formaţiune are însă propuneri punctuale, legate de programul şi componenţa viitorului executiv. Andrei Şerban relatează:
Reporter: PNL l-a asigurat pe Dacian Cioloş de susţinerea în parlament, la votul de învestitură a guvernului său.
Alina Gorghiu, copreşedinte PNL: Eu am convingerea că, în ciuda faptului că misiunea acestui cabinet nu este uşoară, Dacian Cioloş se va descurca foarte bine. Premisa, pe care a repetat-o şi aici, a fost una foarte clară: cabinetul, respectiv miniştrii domniei sale vor fi oameni care nu au carnet de partid, vor fi specialişti.
Reporter: UNPR a anunţat într-un comunicat de presă că va sprijini noul executiv, atât la votul de învestitură cât şi în parlament, în legătură cu proiectele importante pentru România. Alianţa liberalilor şi democraţilor aşteaptă însă să vadă listra miniştrilor din cabinetul Cioloş şi programul de guvernare pentru a vedea dacă va susţine noul cabinet. Copreşedintele partidului, Călin Popescu-Tăriceanu, a precizat că doreşte de la viitorul guvern să ţină cont de priorităţile economice şi politice ale ALDE.
Călin Popescu-Tăriceanu: I-am prezentat domniei sale o listă de chestiuni economice, cu precădere, şi politice pe care dorim să le aibă în vedere.
Reporter: Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, crede că noul guvern va avea susţinerea necesară în parlament şi crede că priorităţile acestuia trebuie să fie educaţia şi sănătatea.
Kelemen Hunor: Noi putem oferi pentru un guvern tehnocrat un sprijin parlamentar, dacă vedem ce doreşte să facă, dacă ştim unde vrea să ajungă.
Reporter: Grupul minorităţilor naţionale va susţine viitorul guvern chiar dacă nu cunoaşte încă lista miniştrilor.
Varujan Pambuccian, deputat, liderul grupului: Într-un an nu se pot face foarte multe lucruri. Este bine, însă, ca lucrurile care se fac să fie făcute în aşa fel încât ele să fie funcţionale pentru mult timp.
Reporter: Dacian Cioloş a încheiat seria de consultări cu liderii PSD care au spus că aşteaptă să vadă lista miniştrilor şi programul de guvernare pentru a hotărî dacă vor susţine viitorul guvern. Liderul partidului, Liviu Dragnea, a precizat că PSD nu a propus şi nu va propune niciun nume pentru funcţiile din cabinetul Cioloş.
Liviu Dragnea: Nu am vorbit despre funcţiile politice. PSD-ul nu a făcut şi nu va face nicio propunere în cabinet, nu a făcut şi nu va face nicio propunere de secretar de stat care sunt funcţii politice.
Realizator: Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a afirmat că premierul desemnat, Dacian Cioloş, ar putea prezenta luni parlamentului echipa şi programul de guvernare. Luni şi marţi ar urma să aibă audierile miniştrilor în comisiile de specialitate, iar marţi, spre seară, ar putea fi programat votul de învestitură, a mai spus şeful Camerei Superioare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI + 12 noiembrie