Ziua Mondială de Luptă împotriva Pneumoniei

Ziua mondială de luptă împotriva pneumoniei (World Pneumonia Day), este marcată pe 12 noiembrie, la iniţiativa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.

Scopul principal al marcării acestei zile este de a conştientiza gravitatea acestei boli, precum şi impactul ei asupra societăţii.

Coaliţia mondială împotriva pneumoniei infantile este organizatorul Zilei mondiale de luptă împotriva pneumoniei, care se marchează din 2009. Ea reprezintă o reţea formată din peste 140 de organizaţii internaţionale, organizaţii guvernamentale, ONG-uri, institute de cercetare şi universităţii sau fundaţii.

Tema de comunicare pentru anul 2015, stabilită de Coaliţia mondială împotriva pneumoniei, este: „Fiecare respiraţie contează. Opreşte pneumonia acum”.
Cele mai severe cazuri de pneumonie survin la copiii sub 5 ani şi la această vârstă este principala cauza de deces, mai ales în ţările sub-dezvoltate, unde persistă subnutriţia, lipsa medicaţiei şi vaccinării, nerespectarea condiţiilor de igienă, creând o povară economică familiilor, comunităţilor şi autorităţilor.
Pneumonia este o infecţie a aparatului respirator ce afectează mai frecvent copiii şi bătrânii, cu o incidenţă la nivel global de 43  cazuri la 1000 de nou născuţi şi se încadrează în categoria infecţiilor pneumococice de rând cu meningita, septicemia, otita medie, sinuzita sau bronşita.
Conform sumarului executiv al Raportului de progres privind pneumonia şi diareea, 2015:

* în fiecare minut, şase copii mor de pneumonie sau diaree;
* aceste 2 cauze de deces au costat viaţa a peste 1,5 milioane de copii sub vârsta de cinci ani în 2015;
* 5,9 milioane de copii din întreaga lume au murit înainte de a împlini vârsta de 5 ani. Pneumonia a fost responsabilă de 16% din totalul acestor decese.
În Republica Moldova se observă a continuă creştere a nivelului de morbiditate şi mortalitate prin bolile respiratorii la copii. Incidenţa în 2014 a maladiilor aparatului respirator la copii de vârsta 0-5 ani a constituit 731 cazuri la 1000 de copii.
Există şi o serie de factori care cauzează apariţia pneumoniei:

* condiţii deficitare de îngrijire şi igiena precară;
* nutriţie dezechilibrată şi malnutriţie;
* contactul cu mediile aglomerate şi instituţionalizarea (creşe, grădiniţe);
* expunerea la fumul de ţigară;
* fumatul mamei în perioada de graviditate;
* afecţiuni deja existente – copilul va fi mult mai predispus la pneumonie în formă gravă, dacă suferă deja de anumite boli (malformaţii congenitale, bronşite, HIV, rujeola etc.).

Prevenirea pneumoniei şi tratamentul la timp şi corect – reduce mortalitatea infantilă, iar pentru a realiza aceste obiective în continuare rămân a fi importante:

* imunizarea împotriva Hib, pneumococ, rujeola şi tuse convulsivă (pertusis);
* alăptarea la sân in primele 6 luni;
* respectarea strictă a regulilor de igienă personală, cu spălarea pe mâini cu săpun, în instituţiile pentru copii şi la domiciliu ;
* diminuarea poluării aerului din interiorul încăperilor prin utilizarea sobelor sigure;
* interzicerea fumatului în prezenţa copiilor etc.