Ministrul de finanţe al Ucrainei admite intrarea în incapacitate de plată, din cauza datoriei faţă de Rusia

Ministrul ucrainean de finanţe, Natalia Iaresko, a declarat, joi, că partea rusă ar putea constata intrarea în incapacitate de plată a Ucrainei, în cazul în care Kievul nu rambursează un credit de trei miliarde de dolari. „Dacă nu vom face plăţile, da (vom intra în incapacitate de plată, n.red). Dar cred că este prea devreme să ne gândim la ceea ce vom face noi sau ceea ce vor face ei (ruşii, n.rd). Va fi o speculație şi din partea noastră, şi din partea lor. Ne pregătim pentru toate scenariile” – a afirmat ministrul Iaresko, răspunzând la o întrebare cu privire la posibilitatea ca Rusia să constate intrarea Ucrainei în incapacitate de plată, în caz de neplată a datoriei faţă de Moscova. Potrivit Nataliei Iaresko, în prezent, Ucraina nu poate face această plată, deoarece se conformează parametrilor de efectuare a plăţilor stabiliţi în cadrul programului cu FMI. Ministrul Finanțelor de la Kiev a mai subliniat că este dispus să se întâlnească cu omologul său rus, pentru a discuta despre o restructurare a creditului. „Sunt gata să mă întâlnesc din nou cu ministrul de finanțe al Rusiei. Am fost informată că partea rusă ar dori să ne invite la o astfel de întâlnire, după summitul G-20 din Antalya. Eu sunt pregătită pentru un astfel de dialog deschis” – a precizat Natalia Iaresko.

Potrivit unor surse Bloomberg, Federația Rusă examinează posibilitatea de a bloca procesul de creditare a Ucrainei de către Fondul Monetar Internaţional, dacă autorităţile de la Kiev refuză să plătească Moscovei, în decembrie, o datorie de 3 miliarde de dolari. Conform actualului regulament al FMI, instituţia nu poate împrumuta ţările care au datorii restante către creditorii oficiali. Însă FMI intenţionează să schimbe în curând aceste reguli, ceea ce îi va permite să continue creditarea Ucrainei, indiferent dacă autorităţile de la Kiev rambursează sau nu datoria faţă de Moscova. Noua procedură propusă prevede că ţara împrumutată, chiar dacă se află în incapacitate de plată, poate primi bani de la FMI, dacă acţionează cu bună credinţă şi continuă negocierile constructive cu ţările creditoare în ceea ce priveşte identificarea unor soluţii reciproc acceptabile.

În acelaşi timp, Rusia ar putea contesta disponibilitatea Ucrainei pentru discuţii constructive – potrivit surselor Bloomberg. În condiţiile în care ţările împrumutate, pe baza unui set comun de reguli, trebuie să demonstreze FMI că sarcina datoriei lor este durabilă, Moscova poate refuza să confirme că Ucraina este, în principiu, capabilă să achite datoria Rusiei. Sursa Bloomberg afirmă, însă, că Rusia nu a luat încă o decizie cu privire la strategia acțiunilor sale pe această temă în cadrul FMI.

www.korrespondent.net – 13 noiembrie