Reuniune pe teme energetice la Bucureşti

Mai multe organizaţii de mediu din România avertizează asupra problemelor legate de resursele utilizate în ţara noastră pentru producerea energiei. Reuniţi, ieri, la o conferinţă organizată în Capitală, reprezentanţii lor au criticat, din această perspectivă, atât autorităţile române, cât şi Uniunea Europeană.

Una din probleme este lipsa criteriilor de evaluare a beneficiilor aduse de energia verde în contrapartidă cu tăierea pădurilor pentru biomasă. Mai mult, ţările dezvoltate ale Uniunii importă biomasă, o utilizează pentru energie şi raportează cote mari de decarbonizare, în timp ce ţările slab dezvoltate precum România îşi taie pădurile pentru a le exporta ca biomasă şi pierd pe mediu. Climatologul Roxana Bojariu.

Roxana Bojariu: România ajunge să devină mai vulnerabilă, mai expusă de exemplu inundaţiilor rapide prin despădurire, dar şi a altor efecte.

O altă decizie criticată este cea privind construcţia termocentralei pe cărbune de la Rovinari cu un partener chinez, în condiţiile în care tendinţa este decarbonizarea. Ioana Ciută, Bankwatch Network:

Ioana Ciută: Această energie se duce pentru export. Acest lucru pare bun. Să nu uităm că resursa primară, cărbunele, vine de la noi şi impact de mediu imens. Tot noi ardem cărbunele, iar participaţia României este 16%, ceea ce înseamnă că beneficiarul principal este statul chinez.

Climatologul Roxana Bojariu care face parte şi din Grupul Mondial Interguvernamental pentru Schimbări Climatice a mai susţinut că în ritmul actual al încălzirii globale în câteva decenii România se va confrunta cu fenomene severe de secetă, căldură şi deşertificare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 noiembrie