Comunicat de presă – Ambasada Franţei la Bucureşti

Bucureşti, 14 noiembrie 2015

Ambasada Franţei în România le mulţumeşte tuturor celor care şi-au exprimat, de ieri seară, condoleanţele şi sprijinul pentru naţiunea franceză, după atentatele teroriste care au avut loc la Paris în noaptea de vineri ,13,  spre  sâmbătă, 14 noiembrie 2015.

 Drapelele franceze   de pe teritoriul României sunt în bernă.

 Au fost luate măsuri de securitate consolidate, graţie mobilizării autorităţilor române, în jurul tuturor instituţiilor oficiale franceze în România. Ambasada Franţei vrea să mulţumească în mod special autorităţilor române pentru promptitudinea reacţiei lor şi pentru disponibilitatea lor.

 Manifestările culturale programate de Institutul francez din România şi antenele lor din provincie în perioada 16 – 20 noiembrie 2015 au fost anulate sau amânate . 

 Cinematograful Elvire Popesco din Bucureşti va fi închis până miercuri 18 noiembrie inclusiv.

– Un Registru de condoleanţe online a fost deschis pe site-ul Ambasadei Franţei ( http://www.ambafrance-ro.org/Attaques-de-Paris-Registre-de-condoleances-en-ligne ) unde au fost deja publicate numeroase mesaje trimise de cele mai înalte autorităţi române, misiuni diplomatice şi numeroşi cetăţeni. Persoanele care doresc acest lucru îşi pot trimite mesajele pe adresa : presse.bucarest-amba@diplomatie.gouv.fr . Mesajele lor vor fi făcute publice ulterior.

 O carte de condoleanțe va fi de asemenea deschisă în fața Ambasadei Franței în România (strada Biserica Amzei nr. 13-15, București) începând de la ora 13.00, astăzi, sâmbătă, 14 noiembrie 2015 . În zilele următoare, aceasta va rămâne la dispoziția publicului între orele 9.00 și 20.00.

– Comemorarea Armistițiului Primului Război Mondial la București va fi menținută  și va fi marcată printr-o ceremonie franco-germano-bulgară, ce va avea loc  pe 15 noiembrie, ora 10.00, la careul francez din cimitirul Bellu (http://www.ambafrance-ro.org/Celebration-de-l-Armistice-de-la-Premiere-Guerre-mondiale-11-novembre-1918 ).

– O adunare de reculegere, solidaritate și unitate  va avea loc duminică, 15 noiembrie 2015, începând cu ora 14.00 în fața Ambasadei Franței.  Ea se adresează tuturor francezilor, precum și tuturor acelora care doresc să își exprime susținerea pentru Franța în aceste momente deosebit de dureroase .

– Autoritățile române au luat legătura cu Ambasada Franței pentru a-i propune preluarea de răniți francezi, amintindu-și astfel de solidaritatea exprimată de Franța cu ocazia tragediei din clubul Colectiv din București. Franța mulțumește României pentru această propunere care a fost transmisă autoritățile competente de la Paris.