Revista presei internaţionale – 14 noiembrie 2015

Anul 2015 se apropie de sfârşit. Au început bilanţurile, dar nu cu satisfacţia că a fost depăşită o perioadă dificilă. Presa internaţională consemnează rezultatele pe al treilea trimestru. Economia Uniunii Europene înaintează cu paşi mici, înregistrând creşteri marginale – notează „EU Observer”, citând informaţiile Eurostat, care arată că în trimestrul trei al anului economia blocului european a crescut cu numai 0,4%. „Grecia, cu un control strict asupra capitalului, a pierdut 0,5 procente, dar se situează cu mult mai bine decât Finlanda, care a înregistrat o scădere economică de 0,6%”, adaugă publicaţia UE.
Mult mai bine stau statele din afara zonei euro, subliniază „Gazeta Wyborcza”, care punctează că Polonia a accelerat uşor ritmul de creştere economică, motivul principal fiind consumul intern. „România, Bulgaria şi Republica Cehia au înregistrat creşteri record care au depăşit orice previziune” – scrie Reuters şi apreciază că scăderea masivă a preţurilor la petrol a dus la stimularea consumului.
Piaţa energetică înregistrează fluctuaţii care induc îngrijorări analiştilor economici. Potrivit ziarului „Business Daily”, cotările la ţiţei se îndreaptă spre cea mai mare scădere din ultimele două luni, pe măsură ce stocurile de petrol şi produse petroliere înregistrează creşteri mari pe piaţă. În tancurile petroliere din lumea întreagă s-a stocat o producţie record de 3 miliarde de barili, subliniază Agenţia Internaţională pentru Energie, citată de publicaţie. „Este într-un fel îngrijorător, mai ales că nu se întrevede posibilitatea susţinerii creşterii preţurilor pe termen lung”, atrage atenţia „Finanzen” din Elveţia.
Dificultăţile economice au fost alimentate şi de mişcările sociale, între care greva de o săptămână de la compania aeriană germană Lufthansa. „Peste 1.800 de zboruri au fost anulate vineri, în urma celei mai lungi greve din istoria companiei, care a afectat sute de mii de călători” – scrie revista „Forbes”.
În acest context economic şi social european, liderii UE s-au reunit la La Valletta, în Malta, pentru a pune la cale un plan de mai multe miliarde de euro meniţi să amelioreze problema refugiaţilor – scrie „Eu Observer”. „Odată încheiată conferinţa UE-Africa, Bruxellesul şi-a întors privirea către Turcia şi către relocările imigranţilor din cele două centre operaţionale din Italia şi Grecia” – notează ziarul european şi precizează că, potrivit acordului cu Ankara, vor fi alocaţi trei miliarde de euro pentru o tabără de refugiaţi în Turcia. Aproximativ 500 de milioane de euro vor fi alocaţi de la bugetul UE, în timp ce 2,5 miliarde de euro vor fi strânşi din contribuţiile statelor membre, în funcţie de participarea acestora la bugetul UE.
Însă, problema Siriei rămâne de actualitate. Secretarul de stat al SUA, John Kerry, se află la Viena, pentru reuniunea internaţională privind conflictul din Siria – scrie „Washington Post”. John Kerry s-a întâlnit vineri cu miniştrii de externe ai Turciei şi Arabiei Saudite, precum şi cu emisarul special al ONU în Siria, iar astăzi la masa dezbaterilor se vor aşeza reprezentanţii a 20 de state – mai scrie ziarul american şi subliniază: „Participanţii speră să contureze o cale spre un acord de încetare a focului şi o tranziţie politică în Siria”.
Summitul de la Viena încearcă să găsească o soluţie pentru anihilarea atentatelor provocate de gruparea jihadistă Statul Islamic.
„Huffington Post” consemnează  atacul de ieri de la Bagdad, care s-a soldat cu moartea şi rănirea a zeci de persoane. Un alt atac violent a avut loc la Beirut, în Liban – scrie „New York Times”. „Un dublu atac sinucigaş cu bombă, produs într-o zonă comercială aglomerată, a provocat moartea şi rănirea a sute de persoane”, notează ziarul american şi precizează că „gruparea Statul Islamic a revendicat atacul, considerat cel mai grav din ultimii ani”. Ţina evidentă a fost gruparea Hezbollah, organizaţie militantă şiită care, alături de Rusia şi Iran susţine guvernul Siriei. Între timp, ofensiva împotria Statul Islamic continuă, mai scrie ziarul american şi consemnează victoria forţelor kurde din nordul Irakului, care au cucerit oraşul strategic Sinjar, controlat până acum de Statul Islamic.
Reţinem şi o informaţie publicată de ziarul britanic „The Telgraph”: „Universitatea Stellenbosch din Africa de Sud a hotărât să elimine din programă studiile de limbă afrikaans, care vor fi înlocuite cu studii de limbă engleză. Decizia a fost luată după ce studenţii au protestat, afirmând că ei identifică limba afrikaans – limbă derivată din olandeză – cu discriminarea şi cu anii guvernărilor din timpul apartheidului”.

RADOR – Magda Baciu