Preşedintele Transnistriei aşteaptă de la noul parlament adoptarea unor măsuri contra crizei

În ultima duminică din noiembrie, vor avea loc în Transnistria alegeri pentru Sovietul Suprem.
Este pentru prima dată când aceste alegeri se desfăşoară într-o singură zi. Evghenii Şevciuk, preşedintele Transnistriei, speră că Sovietul Suprem nou ales se va ocupa de adoptarea urgentă a unor programe de combatere a crizei. Vor avea loc patru campanii electorale concomitent: pentru alegerea deputaţilor din consiliile orăşeneşti şi comunale, pentru alegerea şefilor din administraţiile comunale, pentru alegerea deputaţilor din Sovietul Suprem. Comisia Electorală Centrală anunţă că, pentru cele 43 de locuri din parlamentul acestei republici nerecunoscute, s-au înregistrat deja 136 de candidaţi, iar alţii patru se vor înregistra în zilele următoare. „Eu sper că noul Soviet Suprem, care va fi ales la următoarele alegeri, se va angaja într-un program concret pentru combaterea crizei. Măsuri suplimentare sunt încă posibile” – a declarat Şevciuk la postul local de televiziunea „Prima transnistreană”.

Încă de la începutul anului, autoproclamata Republică Moldovenească Transnistreană se confruntă cu o lipsă acută de fonduri bugetare. Potrivit guvernului, veniturile bugetare din Transnistria nu acoperă nici măcar jumătate din cheltuieli. Comisia de stat, creată de guverm pentru distribuirea de fonduri bugetare la sfârșitul lunii februarie, a decis să plătească pensiile și salariile angajaților de stat în valoare de 70% din suma stabilită. La sfârșitul lunii septembrie, Șevciuk s-a angajat că plătească, începând cu 1 octombrie, pensiile și salariile din sectorul public în proporţie de 80% din suma prevăzută, deci cu 10% mai mult, decât în ​​luna februarie. În octombrie, Evghenii Şevciuk s-a angajat că va plăti, începând cu 1 noiembrie, salariile bugetarilor în proporţie de 90% din suma prevăzută, iar pensiile a promis că le va plăti integral. „Da, noi am pierdut timpul. Însă noi, împreună cu guvernul, am iniţiat nişte proiecte de legi, care nu au fost adoptate la timp. De aceea, misiunea principală a legiuitorului va fi ca, împreună cu guvernul, să analizeze şi să adopte urgent măsurile de combatere a crizei şi bugetul pe anul 2016, să prevadă în acest buget şi scenariul pesimist, şi scenariul optimist”, a spus Șevciuk.

Această republică a reuşit să iasă din componenţa Republicii Moldova înainte ca Uniunea Sovietică să se dezmembreze, temându-se că, pe valul naţionalismului, Republica Moldova se va uni cu România. În Transnistria, 60% din numărul locuitorilor sunt ruşi şi ucraineni. În 1992, după tentativa nereuşită a autorităţilor Republicii Moldova de a rezolva problema prin forţă, Transnistria a devenit practic independentă de Chişinău.

www.ria.ru – 15 noiembrie