2015. november 16

Dacian Cioloş: Hasznosak a parlamenti pártokkal folytatott megbeszélések

Dacia Cioloş,  kinevezett miniszterelnök hasznosnak vélte az új kormányprogramról folytatott megbeszéléseket a parlamenti pártokkal. Mint elmondta, a kormány beiktatása után a kabinet miniszterei javaslatokat terjesztenek elő a következő kormányzási időszakra, amelyeket úgszintén megvitatnak a politikai alakulatokkal. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

Petre Tobă jelölését a belügyi tárcára egyöntetűen megszavazták a szakbizottságok

Petre Tobă jelölését a belügyi tárcára egyöntetűen megszavazták a parlamenti szakbizottságok. Mint Petre Tobă elmondta, mandátuma első számú feladatának az állampolgárok biztonságának szavatolását tekinti.  A szakbizottságok kedvezően véleményezték Mihnea Motoc jelölését is a nemzetvédelmi minisztérium vezetésére. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

A Román Birói Egyesület „meglepődve” fogadta az új igazságügyi miniszter-jelölt megnevezését

A Román Birói Egyesület „meglepődve” fogadta Dacian Cioloş kinevezett miniszterelnök javaslatát az igazságügyi minisztérium élére. A Birói Egyesület közleményében felhivta a figyelmet, hogy az igazságügyi miniszternek javasolt Cristina Guseth nem rendelkezik jogász felsőfokú végzettséggel, de tapasztalattal sem jogi téren. A Birói Egyesület nagyra értékeli a Cristina Guseth által tett erőfeszitést a korrupció elleni küzdelem nyilvános támogatásában, de – mint hozzáfűzte – „az igazságügyi miniszter feladatai túlhaladják a korrupcióval kapcsolatos kérdéskört”. A Birói Egyesület egyben azt is közölte, hogy összeállitja a kérdések listáját a leendő igazságügyi miniszter parlamenti szakbizottságokban való meghallgatására. Megjegyzendő, hogy Dacia Cioloş kinevezett miniszterelnök igy mutatta be Cristina Guseth-et: A Freedom House Intézménynél dolgozik és a jogállam meghonositását előmozditó több tervezetet koordinált. (RADOR HIRÜGYNÜKSÉG – 11.16)

Az új kormányporgram célkitűzései

A Dacian Cioloş kinevezett miniszterelnök által a parlament elé terjesztett kormányprogramban szerepel többek között: tiz évre szóló beruházási terv, az egészségügy megreformálása az orvosmigráció leszoritása érdekében, valamint a földrengésveszélynek kitett épületek konszolidálására hivatott országos program. Az új kormány legfontosabb célkitűzése a makrógazdasági paraméterek konszolidálása és az ország tartós fejlesztésének szavatolása, a korrupció leszoritása és a közintézményekbe vetett bizalom megerősitése, valamint a választási törvény módositása a polgármesterek és a megyei tanácselnökök két fordulós   választásokon történő megválasztásáért, a nagy méretű közlekedési infrastruktúra-tervezetek struktúrális alapokból való finanszirozása és az öntözőberendezések fejlesztése. A Cioloş-kormány a civil társadalommal és a demokratikus intézményekkel folytatandó párbeszédben nyitott és átlátható óhajt lenni. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

A Ponta-kormányok négy éves tevékenységének mérlege

A szociáldemokraták szerint a Victor Ponta vezette kormányok legnagyobb eredményei közé sorolható a románok vásárló erejének növelése és az üzleti szféra ösztönzése. Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt) elnöke hétfőn kiértékelte a Victor Ponta vezette kormányok négy éves tevékenységét. Victor Ponta 2012-ben való hatalomra kerülésekor a román gazdaság válság-áthidalásának kezdetén volt.  Ma már, azaz ez év első negyedévében a bruttó hazai termék az elmúlt esztendő azonos időszakához képest 3,8%-al bővült. Az 1,4%-os negyedéves bővüléssel Románia gazdasága növekedett a legnagyobb mértékben az Európai Unió szintjén. 2013-ban növekedtek a költségvetési alkalmazottak bérei, amelyek elérték a 2010-es, azaz a 25 százalékos fizetéslevágások előtti szintet. Mi több, 2015 október 1-től 25%-al növelték az egészségügyi alkalmazottak fizetését.  Ugyancsak 2013-ban növekedtek a nyugdijak. A kormánymérleg szeerint az elemzett időszakban csökkent a fiatalok munkanélkülisége, amelyhez hozzájárult az Ifjúsági Garanciaprogram, amelyet kisérleti jelleggel alkalmaztak. Exenkivül megduplázódott a gyermeksegély. Liviu Dragnea PSD-elnök kihangsúlyozta, hogy jelenleg a államháztartási hiány a GDP-hez viszonyitott aránya 1,5% volt, a 2011-ben elkönyvelt 5,4%-os deficithez képest. Az emlitett időszakban a mezőgazdaságban a hektáronkénti területalapú támogatás 70%-al növekedett 2011-hez képest.  Ugyanakkor több mint 250 millió eurót forditottak  iskolai infrastrultúra-fejlesztésre (mikrobusz vásárlás, iskolai-internet hálózat, ingyenes tanfelszerelések, az olimpikonok ösztöndijainak növelése). Az egészségügyben az Emil Boc kormányzása alatt bezárt 69 korház közül 27-et újra megnyitottak és bevezették az egészségügyi kártyát, sorolta Liviu Dragnea szociáldemokrata vezető a Ponta-kormányok négy éves munkájának eredményeit. „Az új kormánynak folyószámlákon tiz miliárd euró áll rendelkezésére a bruttó kiadások mintegy öt hónapi fedezésére”, fűzte hozzá a PSD elnöke. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.16)

Andrei Demeny