Madrid este Paris

Madrid azi e Paris, a spus, sâmbătă, primarul capitalei spaniole, Manuela Carmena, la momentul de reculegere ţinut în memoria victimelor atentatelor din Paris. Cu siguranţă, dna Carmena nu ştia la ora respectivă că cel puţin un mort de la Bataclan este spaniol. Este vorba despre Juan Alberto Gonzalez, de 29 de ani, inginer, care trăia de câţiva ani în Franţa şi care în momentul atacului se afla la concertul trupei Eagles of Death Metal, împreună cu soţia sa, care a supravieţuit. Un alt spaniol, de 39 de ani, aflat pentru câteva zile în capitala Franţei, a fost rănit uşor.
Primarul Manuela Carmena a spus că apucase să vorbească la telefon cu primarul Madridului, franceza de origine spaniolă Anne Hidalgo, căreia i-a transmis condoleanţe.
Atentatele din Paris au îngheţat surâsul obişnuit al spaniolilor şi au activat protocoale de securitate sporită, au dus la suspendarea evenimentelor politice obişnuite în perioada de precampanie electorală (pentru alegerile din 20 decembrie), dar mai ales i-au făcut să îşi amintească de tragicul 11 martie 2004. Poate şi pentru că bilanţul victimelor este apropiat de cel de atunci, dar şi din alte motive, care ţin de istoria recentă a celor două ţări. Franţa a fost principalul loc de exil al spaniolilor goniţi de războiul civil (1936-1939). Prim-ministrul francez Manuel Valls, al căruit tată este spaniol de origine, este dintr-o asemenea familie.
Premierul Spaniei, Mariano Rajoy, a transmis pe contul său de Twitter, imediat după primele veşti despre tragedie, primul mesaj de consternare şi de condoleanţe pentru Franţa şi a convocat Consiliul de Securitate, în care s-a discutat problema nivelului de alertă antiteroristă. Spania menţine, din 26 iunie, nivelul 4 din cele 5 posibile, cu întărirea efectivelor în punctele strategice, în oraşele mari şi în zonele aglomerate.
În scurta intervenţie de la Palatul guvernamental Moncloa, Rajoy, care şi-a anulat agenda politică de weekend, a precizat că “spaniolii ştiu ce înseamnă durerea, pentru că au trăit-o pe pielea lor” şi că “nu există cauze care să justifice atrocităţile” din Franţa.
„Nu suntem în faţa unui război al religiilor, ci a unei lupte între civilizaţie şi barbarie „, a subliniat şeful guvernului de la Madrid.
Lupta antiteroristă
Spania a făcut din lupta antiteroristă o prioritate în ultimii ani. 69 de bărbaţi şi 12 femei sunt deţinuţi în Spania pentru legături cu activitatea teroristă jihadistă. Au între 19 şi 35 de ani, mai mult de jumătate sunt căsătoriţi şi au copii, iar 75% dintre ei se află legal în Spania. 80% dintre ei sunt străini.
Experţii spanioli au făcut referire de mai multe ori la situaţia femeilor care se radicalizează prin intermediul reţelelor de socializare. Este şi cazul unei tinere de 22 de ani, spaniolă, din provincia Huelva, care a fost arestată în aeroportul Barajas în urmă cu doar câteva săptămâni. În mai puţin de un an, Maria Angeles a devenit Maryam Al-Andalusiya (María de Andalucía), convertindu-se la Islam în timp record. De la clipuri cu Metallica, Maria a început să publice pe conturile de pe reţelele de socializare tutoriale despre purtarea vălului musulman. Transformarea ei a fost posibilă cu ajutorul unor bărbaţi care o manipulau cu mesaje despre importanţa femeilor în noul stat islamic, vina Occidentului în conflictul din Siria şi despre paradisul care o aşteaptă. Îmbrăcată ca o femeie musulmană autentică, Maria a fost arestată când voia să plece de la Madrid în Turcia, unde urma să fie preluată de adepţi ai califatului lui Al Baghdadi şi de unde ar fi ajuns în Siria. Avea la ea un Coran în limba spaniolă şi numerele de telefon ale contactelor care urmau să o ducă în “paradis”. Arestarea ei a avut loc după mai multe luni de supraveghere a activităţii sale online, mediul perfect pentru racolare şi radicalizare a tinerilor din medii sociale precare.
Ameninţările ISIS la adresa Spaniei sunt constante şi forţele de securitate şi serviciile de intelligence monitorizează mijloacele media ale organizaţiei teroriste. De curând, unul dintre acestea făcea apel la atentate în Spania, care a fost şi este solidară cu Franţa. Paris, Roma şi Al Andalus (denumirea arabă Spaniei, care a fost aproape 800 de ani sub dominaţie musulmană) sunt obiectivele cel mai des menţionate în discursurile liderilor ISIS.

RADOR – 16 noiembrie 2015