Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să fie audiaţi astăzi în comisiile de specialitate ale Parlamentului

 Miniştrii propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş urmează să fie audiaţi astăzi în comisiile de specialitate ale Parlamentului, după care să primească votul de învestitură în plenul reunit. Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului se reunesc peste două ore şi jumătate pentru a stabili calendarul desfăşurării audierilor. Lista cu cei nominalizaţi pentru portofolii a fost anunţată ieri. Atât în declaraţiile publice, cât şi la discuţiile cu social-democraţii şi liberalii pe care premierul desemnat le-a avut în cursul serii, Dacian Cioloş şi-a argumentat alegerile în privinţa miniştrilor pe care şi-i doreşte în cabinet.

Reporter: Sunt 22 de nume, toate însoţite de referinţe, pe care premierul desemnat a ţinut să le prezinte chiar el în faţa jurnaliştilor.

Dacian Cioloş: Am urmărit să fie oameni profesionişti, oameni integri, oameni deschişi spre dialog şi cu aceşti oameni voi merge în faţa Parlamentului pentru audieri şi sper eu să am votul în Parlament.

Reporter: Lista a fost deschisă de cei doi vicepremieri: Costin Grigore Borc, ministru al economiei şi Vasile Dâncu, ministrul dezvoltării regionale şi administraţiei publice. Persoanele propuse sunt fie manageri cu experienţă în mediul privat, chiar cazul vicepremierului Borc, fie diplomaţi de calibru – consilierul prezidenţial Lazăr Comănescu la Externe sau actualul ambasador în Marea Britanie, Mihnea Motoc, la Apărare, fie funcţionari de rang înalt din instituţii europene, cum este Anca Dragu Paliu pentru Ministerul de Finanţe, iar portofoliul-cheie al justiţei va fi ocupat de Cristina Guseth, venită din societatea civilă. Premierul desemnat a mai transmis opiniei publice şi factorilor politici că nu vrea schimbări de dragul schimbării.

Dacian Cioloş: Nu am intenţia să vin şi să tai, să tai din buget sau din diferitele propuneri, decizii care au fost luate deja de Parlament. În schimb, nici nu vreau să pun în pericol credibilitatea României prin propunerea unui buget care să n-aibă suficientă consistenţă şi soliditate.

Reporter: O primă schimbare a venit totuşi aseară, chiar în rândul echipei, la câteva ore de la anunţarea sa. Pentru portofoliul Sănătăţii, noua propunere este Patriciu Achimaş-Cadariu, în prezent director al Institutului Oncologic din Cluj-Napoca. Iniţial, Dacian Cioloş îl desemnase pentru acest post pe Andrei Baciu, 29 de ani, preşedintele Asociaţiei SOS Drepturile Pacienţilor. Comunicatul de la Palatul Victoria nu face nici o referire la motivele schimbării. Lista integrală a cabinetului propus de Dacian Cioloş şi declaraţiile premierului desemnat pot fi găsite pe site-ul nostru politicaromâneasca.ro.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI -16 noiembrie