Declaraţia preşedintelui Klaus Iohannis după depunerea jurământului de către membrii Cabinetului Dacian Cioloş

Klaus Iohannis: Domnule preşedinte al Senatului, domnule preşedinte al Camerei Deputaţilor, domnule preşedinte al Curţii Constituţionale, domnule prim-ministru Dacian Cioloş, doamnelor ministru, domnilor miniştri, onoraţi invitaţi,
Societatea se schimbă, societatea românească s-a schimbat, societatea de astăzi are alte aşteptări decât societatea de acum zece ani sau de acum 25 de ani, imediat de după revoluţie. Societatea se schimbă şi se schimbă aşteptările societăţii, se schimbă aşteptările faţă de clasa politică şi dacă diferenţa între aşteptări şi realităţi devine prea mare, intrăm în criză. Mulţi au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm; mulţi au vorbit despre criză, puţini au definit-o. S-au ţinut cuvântări cu diferite ocazii şi astăzi, în Parlament, s-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, s-a spus că nu am avut şi nu avem o criză parlamentară, s-a spus că nu avem nici măcar o criză politică. Şi atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză, avem o criză de încredere, avem o criză de încredere a cetăţeanului faţă de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câştigă greu, se pierde foarte uşor. Acestă criză de încredere ne-a adus în situaţia în care suntem acum. Am vorbit mult cu liderii politici, am vorbit cu oamenii din stradă, am vorbit cu reprezentanţii societăţii civile. Protestatarii ne-au spus că sunt nemulţumiţi de clasa politică, vor altă clasă politică. Politicienii mi-au spus că au înţeles aşteptările, că au înţeles solicitările, dar politică fără partide politice, aşa mi-au spus, nu se poate.

RADOR – 17 noiembrie

______________________________________________________________________

Votul în parlament pentru învestirea guvernului Dacian Cioloş s-a terminat.

Rezultatul votului este 389 de voturi pentru, 115 împotrivă.

_______________________________________________________________________________________

Cele două Camere ale Parlamentului s-au reunit pentru votul de învestitură al guvernului condus de Dacian Cioloş.

Majoritatea partidelor reprezentate în Parlament a anunţat că va susţine noul guvern. Sunt însă şi formaţiuni politice nemulţumite de componenţa viitorului executiv şi de programul său de guvernare.

Conducerea PSD le-a recomandat parlamentarilor social-democraţi să voteze pentru învestirea noului cabinet. Preşedintele partidului, Liviu Dragnea, spunea că PSD va monitoriza pe viitor activitatea fiecărui ministru, iar cabinetul Cioloş va beneficia de sprijin punctual din partea PSD.

În opinia PNL, echipa formată de Dacian Cioloş este una care promite, iar programul de guvernare coincide în mare parte cu cel al PNL – spunea copreşedintele  liberal Vasile Blaga.

Guvernul Cioloş se mai poate baza astăzi în Parlament pe voturile UDMR, ale UNPR şi ale minoritătilor naţionale. Parlamentarii ALDE vor vota împotriva cabinetului alcătuit de Dacian Cioloş – dupa cum anunţa liderul formaţiunii, Călin Popescu-Tăriceanu.