Întâlnirea comisarului european Corina Creţu cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Andrian Candu

Comisarul european pentru politica regională Corina Creţu a avut luni, 16 noiembrie 2015, o întâlnire la Bruxelles cu preşedintele Parlamentului din Republica Moldova, Andrian Candu.

În cadrul discuţiilor, oficialul  european a oferit asigurări privind susţinerea politică şi practică din partea Comisiei Europene pentru Republica Moldova, precum şi încurajări ca aceasta să îşi continue cu consecvenţă parcursul european.

Totodată, comisarul european a subliniat necesitatea formării cât mai rapide a unui guvern stabil în Republica Moldova, guvern coagulat în jurul unei formule pro-europene solide şi care să se angajeze în mod real în implementarea agendei de reforme asumate de Chişinău prin semnarea Acordului de Asociere. “Doar existenţa unor instituţii puternice şi stabile va permite Republicii Moldova să beneficieze de oportunităţile de dezvoltare oferite de Acordul de Asociere”, consideră oficialul european.

În întâlnirea de la Bruxelles cu Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, comisarul european a reiterat că încurajează autorităţile naţionale să utilizeze cât mai mult posibil instrumentele de cooperare teritorială: “Aceste instrumente, aflate în grija şi responsabilitatea mea şi gestionate de DG REGIO, reprezintă pentru Republica Moldova o cale importantă de a câştiga experienţă directă şi practică de cooperare cu regiunile din interiorul UE, dar şi experienţă nemijlocită de implementare a politicii regionale”.

Comisarul european  a mai subliniat cu aceeaşi ocazie importanţa oportunităţilor oferite Moldovei de Strategia UE pentru Regiunea Dunării. Acestea vizează mai multe domenii, cum ar fi îmbunătăţirea legăturilor de transport, energie, mediu – inclusiv gestionarea apelor, precum şi dezvoltarea economică şi socială.

La finalul întâlnirii, Corina Creţu l-a asigurat pe Andrian Candu că, în calitate de comisar european pentru Politica Regională, acordă o atenţie deosebită relaţiei cu parlamentele naţionale, aspect care va continua să reprezinte o prioritate în agenda sa.