România nu mai are nevoie de FMI, crede ministrul desemnat al finanțelor

Situaţia economică a României nu necesită in acest moment un ajutor financiar din partea FMI, a spus astăzi ministrul desemnat al finanţelor publice, Anca Dragu Paliu, în faţa parlamentarilor din comisiile reunite de specialitate. Ea a promis că după numirea în funcţie va implementa toate măsurile din noul Cod Fiscal, iar în privinţa creşterilor salariale din sectorul bugetar, a arătat că ele ar trebui corelate cu creşterea productivităţii şi cu un set de criterii de performanţă. Întrebată, dacă vor creşte salariile bugetarilor cu 10% de la întâi decembrie, doamna Paliu a precizat că, dacă legea este publicată, cu siguranţă, ea se va aplica. Iulian Olescu ne spune mai multe.

Reporter: Anca Dragu Paliu a primit avizul favorabil, cu unanimitate de voturi, din partea comisiilor reunite de buget finanţe-bănci ale Parlamentului, pentru a ocupa pozişia de ministru al finanţelor publice îm guvernul condus de Dacian Cioloş. Românua se găseşte într-o situaţie economică bună, însă există o serie de provocări ce derivă în special din modificarea structurii creşterii economice, dinspre exporturi, către consum, a precizat ministrul desemnat al finanţelor publice, în cadrul audierii din Parlament. În acest sens, este nevoie de un plan serios de reforme structurale, pentru continuarea creşterii economice şi punerea ei pe baze sustenabile a mai precizat Anca Dragu Paliu. Ea a adăugat că doreşte ca politica fiscală să fie un instrument de creştere economică; să nu fie măsuri care să bulverseze, ci să stimuleze economia.

Anca Dragu Paliu: Finalizarea bugetului, asigurarea predictibilităţii fiscale… Ea va asigura o creştere a încrederii în economia românească, va determina pe investitorii autohtoni străini să continue investiţiile în economia românească. astfel încât să putem ajunge la acest deziderat, de creştere a potenţialului economiei româneşti. Un alt obiectiv este de creştere, stimulare a investiţiilor publice. Consider că este necesar a face o prioritizare a tuturor proiectelor de investiţii şi a asigura o bugetare multianuală a acestor proiecte. O altă prioritate pentru mandatul meu este creşterea colectării veniturilor publice. Dar, primordial este creşterea gradului de conformare voluntară. Asta fac agenţiile de venituri moderne.

Reporter: Anca Dragu Paliu a mai precizat că bugetul pe 2016 va ţine cont de toate măsurile deja legiferate; inclusiv noul Cod Fiscal şi majorările salariale deja adoptate. Ministrul desemnat al finanţelor a mai adăugat că în situaţia economică actuală a României, nu este nevoie de un nou acord de finanţare cu FMI: şi că este momentul ca ţara noastră să demonstreze că se poate guverna singură.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI