2015. november 18

Daniel ortodox pátriárka székhelyén fogadta Hans Klemm amerikai nagykövetet

Daniel ortodox pátriárka székhelyén bemutatkozó látogatáson fogadta az Egyesült Államok bukaresti nagykövetét. A találkozó keretében Hans Klemm amerikai nagykövet tájékoztatta a pátriárkát arról, hogy az USA érdeke a vallásszabadság, mint alapvető emberi jog, érvényesitése.”A valásszabadság tiszteletben tartása hozzájárul a világ valamennyi országának stabilitásához és prosperitásához. Nagyköveti minőségemben célkitűzéseim egyike az amerikai és a román nép jobb megértésenek támogatása és meggyőződésem, hogy e szempontból fontos szerepet tölthetnek be egyházaink, a Román Ortodox Egyház és sok más amerikai egyház”, hangsúlyozta Hans Klemm. Daniel pátriárka a Román Ortodox Egyház szociális projektjeiről számolt be a nagykövetnek. Ugyanakkor fontosnak vélte, hogy teológiai hallgatókat küldjenek ösztöndijjal az USA-ba, hogy „közvetlenül ihletődjenek az amerikai egyházak által a szociális tevékenységekben való részvétel nyomán felhalmozott tapasztalatból”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.18)

Románia és Szlovákia nem célország a közép-keleti menekültek számára

Románia és Szlovákia nem célország a közép-keleti menekültek számára, akik biztonságot keresnek Európában, nyilatkozta szerdán, Pozsonyban Klaus Iohannis román államfő, hozzáfűzve, hogy a terorizmus „működik” és nagyon súlyos következményei vannak, „ha félelemmel reagálunk, hiszen a terroristák igy méginkább elérik céljaikat és nem szabad engednünk ezt. Nem szabad hagynunk, hogy a xenofóbia, az ultranacionalizmus és a sovinizmus teret hóditson társadalmainkban”, hangsúlyozta Klaus Iohannis. A román államfő két napos hivatalos látogatást tesz Szlovákiában, ahol több hivatalossággal tárgyal a kétoldalú kapcsolatokról, tekintettel a mindkét ország javát szolgáló regionális és európai érdekekre. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.18)

Az új egészségügyi miniszter átvette mandátumát elődjétől

Patriciu Achimaş Cadariu új egészségügyi miniszter szerdán átvette mandátumát elődjétől, Nicolae Bănicioiu-tól. A román rádió tudósitójának ama kérdésre, hogy támogatja-e az egészégügyi kiadások fedezésére a GDP-ből jövő évtől kitalandó 6%-ot, Patriciu Achimaş Cadariu igy válazolt: „Egy éves mandátumunk van, nem vagyunk az emberek feletti kormány; vannak célkitűzéseinek, amelyeket következetesen betartunk”. Szerdán a megbizatás átadására-átvételére sor került az energiaügyi-, a környezetvédelmi-, a fejlesztési- és a mezőgazdasági minisztériumoknál is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 11.08)

A Romániában ápolt sérültek közül nyolc állapota továbbra is válságos

Csaknem három héttel a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen kitört tűzvész után a Romániában ápolt sérültek közül tizenkettő állapota továbbra is súlyos, közülük nyolcé pedig válságos – derült ki szerdán az egészségügyi minisztérium közleményéből. A külföldi kórházakban további 30 embert ápolnak, mig a romániai kórházakban további 37 sérültet kezelnek, akik állapota stabil.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -11.18)