Declaraţii ale ministrului francez de interne, Bernard Cazeneuve

Bernard Cazeneuve: Anchetatorii Direcţiei antiteroriste, poliţiei judiciare, secţiei antiteroriste a Prefecturii, poliţiei şi a securităţii interne sunt cu toţii mobilizaţi pentru a face lumină în circumstanţele exact şi mai ales cu referire la indivizii implicaţi în atentatele teribile din 13 noiembrie. Abdelhamid Abaaoud a jucat evident un rol foarte important în aceste atacuri. Ancheta va stabili cu siguranţă implicarea acestui cetăţean belgiano-marocan. Se va stabili exact parcursul acestui terorist care este originar din Molenbeek, lângă Bruxelles. Nici o infomaţie din ţările europene prin care a trecut până să ajungă în Franţa nu a fost comunicată, care să ne sugereze faptul că se îndreaptă către Franţa. Doar pe 16 noiembrie, deci după atentatele de la Paris, un serviciu de informaţii din afara Europei ne-a semnalat faptul că avea cunoştinţă despre prezenţa sa în Grecia. Cooperarea în lupta împotriva terorismului este crucială. Este motivul pentru care am cerut o reuniune excepţională a Consiliului de justiţie mâine la Bruxelles pentru a discuta toate aceste chestiuni într-un cadru european. Abdelhamid Abaaoud făcea parte dintr-o listă europeană. Era cunoscut în Belgia pentru mai multe… Serviciile secrete au stabilit implicarea sa în mai multe atentate împotriva Franţei, cât şi rolul pe care l-a jucat în sânul grupării Statul Islamic. Implicarea sa a fost stabilită şi în tentativa de atac asupra unei biserici…. O legătură s-a stabilit între Abaaoud şi un jihadist arestat în Turcia, în iunie 2015.

Investigaţiile continuă pentru a stabili o eventuală implicare în tentativa de atentat împotriva trenului Thalys-Amsterdam-Paris din luna august. Are legătură şi cu un alt jihadist descoperit la Istanbul, care încerca să ajungă la Praga şi care ar fi fost pregătit să comită un act terorist. În august anul acesta a mai fost reţinut un alt jihadist, care a confirmat faptul că a fost format, a fost pregătit de Abaaoud ca să pregătească atacuri teroriste în Franţa sau în alte ţări europene. Printre cele şase atacuri dejucate de serviciile secrete franceze de la începutul anului. Abaaoud se pare că a fost implicat în patru dintre aceste tentative. Toate au acelaşi mod de operare. Planificarea din străinătate într-un mod violent, comise de mai mulţi jihadişti pe teritoriul european, înarmaţi şi trimişi apoi pe teritoriul nostru, pe teritoriu francez. Desigur, ancheta continuă.

Încă o dată procurorul ne va prezenta tot ce este nou. Dar trebuie ca Europa să se replieze, să se organizeze, să se apere împotriva ameninţării teroriste. Voi participa mâine alături de ministrul de justiţie la Consiliul de urgenţă de la Bruxelles al miniştrilor de interne şi ai justiţiei din Uniunea Europeană. Este urgent ca Europa să se unească şi să avem un răspuns la nivel european, o întărire a controlului frontierelor externe şi o coordonare împotriva traficului de arme. Aceste măsuri Franţa le cere în mod constant de un an şi jumătate. S-au făcut nişte progrese. Există un proiect european la Consiliul European pe care se discută, la Consiliul European, la Parlamentul European, dar regulile nu merg destul de repede şi nu trebuie să le lăsăm să tărăgăneze. La Paris, iată, cele mai grave atentate din Europa, atentatele au trezit conştiinţa colectivă a tuturor miniştrilor europeni care se vor reuni mâine şi a parlamentarilor europeni vizaţi de situaţie şi de deciziile pe care le impune. Trebuie să mergem repede şi să fim prompţi, să fim puternici, fermi. Ne gândim la toate victimele terorismului şi apropiaţii lor. Aşa cum a spus şi preşedintele republicii în congresul de la Versailles, republica şi-a pus totul la bătaie ca să distrugă terorismul. În operaţiunea de la Saint-Denis am avut o ţintă. A fost atinsă. Dar Europa, cea pe care o iubim şi pe care am construit-o trebuie să aibă un plan împotriva terorismului. Este un mesaj cu care merg mâine la Bruxelles. Vă mulţumesc foarte mult!.

DIGI24 – 19 noiembrie