Gaudeamus 2015 – start sub cele mai bune auspicii

(19 noiembrie 2015)

Ediţia cu numărul 22 a Târgului Internaţional Gaudeamus Carte de învăţătură s-a deschis ieri în Pavilionul Central Romexpo. Organizat de Radio România prin Centrul Cultural Media Radio România, evenimentul se desfăşoară, în acest an, în perioada 18 – 22 noiembrie sub motto-ul „cel mai citit târg de carte, de la cel mai ascultat radio”.

La ceremonia oficială de deschidere au participat: Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România, Oltea Şerban-Pârâu, Director al Centrului Cultural Media Radio România, Joanne Lemay, Ambasadorul Canadei şi Preşedinte GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România) – Invitatul de Onoare al ediţiei 2015, Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii, Luiza Domnişoru, Şef Şerviciu Relaţii Publice Automobile Dacia şi Victor Ieronim Stoichiţă, Preşedinte de onoare al târgului.

„Radio România rămâne principalul actor cultural pe piaţa media din România, generând gesturi culturale de anvergură, extrem de importante pentru cultura română şi pentru educaţia acestei naţii. Târgul Gaudeamus este unul din aceste exemple de top pe care le generează şi le susţine Radio România” – Ovidiu Miculescu, Preşedinte Director General Radio România.

„Sunt a doua oară la Gaudeamus. Acum câţiva ani am fost ca cititor obişnuit, petrecându-mi o zi pe la toate standurile şi ştiu foarte bine ce înseamnă, ce a însemnat pentru mine, ceea ce bănuiesc că înseamnă şi pentru cititorul obişnuit o zi la un târg de acest fel. Eşti puţin buimăcit, dar cu un sentiment care mi se pare extraordinar de a te plimba printre cărţi, de a fi pus în faţa unor dileme: o cumpăr, n-o cumpăr, o pot lua cu mine sau nu, nu am poate prea multe, pot să le car pe toate… dilemă extraordinară” – Victor Ieronim Stoichiţă, Preşedinte de onoare al târgului.

„Acest târg care se află deja la cea de-a XXII-a ediţie are o semnificaţie cu totul specială. El vine într-un moment în care se iveşte o speranţă pentru producţia de carte. Ştiţi că Parlamentul a votat noul Cod fiscal care prevede, de la 1 ianuarie 2016, scăderea TVA-ului pe cărţi de la 9 la 5% […] Acest lucru va reprezenta o uşurare pentru editori, pentru publicul cultivat. […] Ideea este ca să putem face în aşa fel încât cartea să circule mai uşor, încât să fie mai lesne de procurat, de cumpărat, încât drepturile de autor să fie respectate mai riguros şi, în sfârşit, dar nu în ultimul rând, să ajungă şi ceva mai mulţi bani şi în buzunarele scriitorilor, pentru că ei sunt cei de la care industria cărţii profită” – Vlad Alexandrescu, Ministrul Culturii.

Alte informaţii, inclusiv programul integral al evenimentelor organizate la târg şi catalogul participanţilor la această ediţie, la Secretariatul Gaudeamus sau pe www.gaudeamus.ro . Persoane de contact: Connie Chifor (tel. 0745.109.649, e-mail connie@gaudeamus.ro ) şi Anca Badea (tel. 0740.121.173, e-mail anca@gaudeamus.ro).