Întâlnire a premierului ungar, Viktor Orbán, cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg

„Atacurile teroriste ne atrag atenţia asupra faptului că trebuie să luăm în serios această ameninţare, că imigranţii vin în Uniunea Europeană din ţări devastate de războaie cu care mai multe state membre ale UE sunt în război într-o măsură mai mică sau mai mare”, a declarat premierul ungar, Viktor Orbán, după întâlnirea cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

La conferinţa de presă organizată după această întrevedere, premierul Viktor Orbán a atras atenţia asupra faptului că din teritoriile respective pot fi trimişi în Europa diferite grupuri, iar rezultatul este teroarea. În opinia sa, după atacurile teroriste de la Paris nu se mai poate vorbi doar de ameninţări teroriste, ci despre adevărate atacuri teroriste, iar Ungaria ia în serios războiul terorist. Potrivit lui Viktor Orbán, controlul afluxului de imigranţi dinspre sud trebuie înăsprit. Premierul a mai declarat că l-a asigurat pe secretarul general al NATO despre faptul că Ungaria va continua şi în viitor misiuniile în care participă şi în prezent. Viktor Orbán a precizat: „Cooperarea Ungariei în cadrul NATO în domeniul apărării spaţiului aerian al regiunii baltice a fost foarte bună, iar în ultimul an Ungaria a trimis o unitate şi în Lituania. Ungaria va îndeplini şi în 2016 angajamentele asumate în Afganistan şi nu va diminua participarea sa în misiunile internaţionale. Premierul ungar a adăugat că „cetăţenii ungari au un motiv serios pentru a fi mândri de militarii Ungariei, aşa cum şi Guvernul ungar este mândru de faptul că o mie de militari excepţionali îşi îndeplinesc misiunea în afara graniţelor ţării. Vom menţine în continuare această dimensiune şi acest procent”. Viktor Orbán a mai amintit că la summit-ul NATO din Ţara Galilor a promis că Ungaria va creşte cheltuielile destinate armatei, în consens cu celelalte ţări membre ale NATO.

„Scopul este acela ca bugetul destinat armatei să ajungă la un procent de 2% din PIB, ceea ce reprezintă un obiectiv pe termen lung şi presupune creşterea anuală în mod gradual acestui buget”, a explicat premierul ungar, care crede că majorarea bugetului armatei ungare este şi în interesul naţional al Ungariei, consolidarea armatei fiind necesară şi indispensabilă. Azi, armata ungară nu se află într-o situaţie favorabilă pentru a putera contribui într-o măsură corespunzătoare la securitatea militară a ţării”, a declarat Viktor Orbán. În opinia sa, Europa este ameninţată în prezent de două focare de criză. Unul este situaţia din Ucraina. În acest sens, Ungaria întreţine relaţii strânse cu Ucraina, care se dezvoltă într-o direcţie bună, dar este departe de a fi considerată o ţară stabilă, motiv pentru care Ungaria va acorda tot sprijinul pentru stabilizarea situaţiei din această ţară. Cel de-al doilea focar de criză este regiunea aflată la sud, de unde vin în Europa imigranţii şi odată cu ei şi teroriştii. Şi în acest caz Ungaria şi-a asumat un rol major prin faptul că acordă sprijin financiar şi trimite militari care participă la exerciţiile de instruire, lucru care stârneşte  recunoaşterea comunităţii internaţionale, a subliniat Viktor Orbán, care crede că în procesul de gestionarea a afluxului de imigranţi trebuie înăsprite controalele, toată lumea trebuie să ştie despre toţi refugiaţii cine sunt, de unde vin şi ce vor. În caz contrar nu va fi pace şi securitate în Europa. La rândul său, secretarul general al NATO,  Jens Stoltenberg, a arătat: „Atacurile teroriste de la Paris nu au fost îndreptate numai împotriva oamenilor nevinovaţi, ci şi împotriva valorilor noastre de bază, a societăţilor deschise, libere şi democratice, iar aceste societăţi trebuiesc apărate. „Ungaria este un aliat valoros al NATO, contribuie în diferite moduri la menţienerea siguranţei noastre”, a precizat Jens Stoltenberg, care a adăugat că este foarte recunoscător pentru faptul că Ungaria participă în acţiunea de apărare a spaţiilor aeriane ale regiunii baltice şi Sloveniei, şi participă la acţiunile din Afganistan şi Kosovo.

Secretarul general al NATO a salutat creşterea cheltuielilor destinate armatei, anunţate de Guvernul ungar, ceea ce este improtant atât pentru Ungaria, cât şi pentru întraga Alianţă Nord-Atlanică. În opinia sa, ne confruntăm cu mari provocări în Europa. Mai multe ţări membre ale NATO şi-au oferit sprijinul pentru Franţa. Potrivit secretarului general al NATO, criza migraţiei este o chestiune de natură umanitară, iar dacă problema este tratată de la rădăcină, adică în regiunea considerată patria imigranţilor, şi se va propune o soluţie politică pentru rezolvarea conflictelor din regiune, vom reuşi să ne garantăm şi propria noastră securitate. Referitor la situaţia din Ucraina, Jens Stoltenberg a declarat că Rusia este tot mai agresivă în Ucraina şi în ultima perioadă încălcarea acordului de încetare a focului este tot mai frecventă. Secretarul general a precizat că NATO va reacţiona la acest mediu de securitate modificat, va fi dublată dimensiunea răspunsurilor, vor fi constituite noi grupuri de acţiune care să fie capabile să reacţioneze în câteva ore. În acest sens au fost înfiinţate centre de comandă în opt ţări central-est europene, iar un asemenea centru va fi şi în Ungaria, a conchis secretarul general al NATO.

MTI (Ungaria) – 19 noiembrie