Recital al formaţiei de muzică veche românească Trei Parale la Muzeul Naţional Cotroceni

Trei_Parale_1Duminică, 22 noiembrie 2015, de la ora 19.00, formația de muzică veche românească Trei Parale va susține un recital, intitulat „Bazar“, la Muzeul Național Cotroceni, în cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului de Muzică Veche București. Evenimentul este organizat cu sprijinul Institutului Cultural Român.

„Bazar“ este numele primului proiect al formației de muzică veche românească Trei Parale, prin care a încercat să recupereze o parte din muzicile urbane de tradiţie orală ale secolului al XIX-lea din Valahia şi Moldova. Pătrundem, astfel, în lumea hanurilor şi a cârciumilor, a micilor târguri şi a mahalalelor marilor oraşe, în vremuri amestecate, când tabieturile orientale – încă foarte puternice – începeau să pălească în faţa noului val de mode apusene.

Membrii formației au folosit cântări provenite din publicaţii şi manuscrise ale timpului cum ar fi: broşurile publicate de Anton Pann sub numele „Spitalul Amorului” sau „Cântătorul dorului” sau manuscrisul elevului său George Ucenescu. Din repertoriul proiectului fac parte şi alte piese – din publicaţii mai noi sau chiar din culegeri personale; piese care au fost cântate mai cu seamă în această epocă. Aranjamentele formației încearcă de cele mai multe ori să regăsească un stil al timpului. Alteori – dimpotrivă – în ele răzbat libertăţi sau iniţiative personale.

Bilete: eventim.ro

Ajuns la o ediție jubiliară, a zecea, Festivalul de Muzică Veche București are loc în perioada 20 octombrie – 28 noiembrie 2015. Detalii: icr.ro