Controalele la graniţele externe ale Uniunii Europene, înăsprite, în regim de urgenţă

Controalele la graniţele externe ale Uniunii Europene au fost înăsprite, în regim de urgenţă. Decizia, luată astăzi la reuniunea extraordinară a miniştrilor de interne, îi vizează şi pe cetăţenii statelor membre, nu doar pe cei din state terţe, după cum relatează, de la Bruxelles Cerasela Rădulescu.

Reporter: O decizie similară legată de aplicarea imediată a controalelor sistematice la frontierele externe a fost luată deja în februarie, dar nu a fost suficient aplicată, spun miniştrii. Acum acest control este obligatoriu, a declarat ministrul luxemburghez de interne care reprezintă preşedinţia Uniunii Europene în acest moment. Statele membre sunt obligate să aplice aceste controale pentru toţi cei care intră în Spaţiul Schengen, inclusiv asupra cetăţenilor europeni care beneficiază de libertatea de mişcare. Franţa va menţine, totodată controlul la frontierele sale interne, a spus ministrul Bernard Cazeneuve la Bruxelles. „Franţa a cerut aceste măsuri de peste un an şi jumătate. Nu ne mai putem permite astfel de tragedii”, a declarat el. Statele membre au decis în acelaşi timp să adopte până la sfârşitul anului Registrul comun al pasagerilor, iar preşedinţia Uniunii Europene s-a angajat să respecte acest termen prin negocieri imediate cu Parlamentul European, cel care a blocat de mai mulţi ani proiectul. Decizia miniştrilor se referă şi la zborurile interne de pe teritoriul Uniunii, cu o perioadă de timp destul de mare de păstrare a datelor pasagerilor.

Realizator: Miniştrii de interne europeni au căzut totdată de acord să controleze cu mai multă stricteţe tranzacţiile finanicare, inclusiv pe cele cu monedă virtuală bitcoin, dar şi transferurile de aur şi alte metale preţioase. Va fi monitorizat mai atent şi traficul cu bunuri culturale şi ar urma să fie întărite şi măsurile de control al armelor, mai transmite corespondentul Radio România. Reuters notează că deşi miniştrii de interne europeni au convenit să împartă informaţii despre cetăţenii comunitari care se alătură grupărilor jihadiste din Irak şi Siria, aceştia au evitat să facă paşi pentru o cooperare lărgită a tuturor serviciilor de informaţii.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 noiembrie