Jonathan Pollard a fost eliberat condiţionat din închisoare în Statele Unite, după 30 de ani de detenţie

Jonathan Pollard a fost eliberat condiţionat din închisoare astăzi, în SUA. El era încarcerat din 1985, fiind condamnat la închisoare pe viaţă pentru spionaj în favoarea Israelului. Campania pentru eliberarea lui a început în urmă cu mulţi ani, iar dosarul pe baza căruia a fost condamnat este considerat şi astăzi controversat de unele voci. Dragoş Ciocîrlan ne spune mai multe.

Reporter: De la Ierusalim, premierul Benjamin Netanyahu a transmis astăzi un mesaj video, imediat după eliberarea condiţionată a lui Jonathan Pollard.

Benjamin Netanyahu: Israelul salută eliberarea lui Pollard. Am discutat cazul lui Pollard ani de zile cu preşedinţi americani succesivi. Am sperat de mult că această zi va veni. După trei decenii lungi şi dificile Jonathan Pollard este împreună cu familia lui. Acest Shabbat să-i aducă bucurie şi linişte multe decenii de acum înainte.

Reporter: Jonathan Pollard a părăsit închisoarea federală din Carolina de Nord după 30 de ani de detenţie. Soţia Esther şi câţiva apropiaţi l-au aşteptat pentru a-l saluta, după care au plecat spre New York, unde un ofiţer va controla respectarea condiţiilor impuse de Departamentul Justiţiei, prin care lui Jonathan Pollard i-au fost limitate libertăţile. Orice deplasare dincolo de zona imediată a locului de reşedinţă trebuie aprobată. De asemenea îi este interzis să zboare spre Israel şi nu are acces la internet. Pollard, arestat în 1985 pentru spionaj în favoarea Israelului, a fost condamnat la închisoare pe viaţă. În ultimii ani, cu probleme de sănătate, el a făcut obiectul unei campanii de anvergură pentru eliberarea sa. Anul trecut, Comisia pentru eliberări condiţionate a Ministerului Justiţiei i-a refuzat punerea în libertate. Înalţi responsabili americani i-au scris preşedintelui Barack Obama că decizia este profund viciată. Avocaţii lui Jonathan Pollard au anunţat astăzi că intenţionează să facă apel împotriva condiţiilor impuse pentru eliberare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 noiembrie