Revista presei internaţionale – 21 noiembrie 2015

La exact o săptămână după atentatele de la Paris, soldate cu peste 120 de victime, un nou atac terorist ajunge pe prima pagină a presei internaţionale. Persoane înarmate au luat cu asalt un hotel de lux din Mali, capturând 170 de oameni. The Telegraph îl citează pe şeful armatei din Mali, care a afirmat că atacul a fost organizat de militanţi islamişti radicali. Surse militare transmit că cel puţin 25 de ostatici ar fi fost ucişi de atacatori. Aflat în Ciad pentru o reuniune a liderilor regionali, preşedintele din Mali şi-a întrerupt deplasarea, mai anunţă The Telegraph şi comentează că ţara s-a confruntat în ultimii ani cu o intensificare a activităţii grupurilor militante islamiste, care au cucerit oraşul strategic Konna. The Guardian aminteşte că acest oraş a fost eliberat cu ajutorul trupelor speciale din Franţa, fostă putere colonială, care a lansat o ofensivă în 2013 la solicitarea autorităţilor din Mali. Publicaţia notează că printre clienţii hotelului atacat ieri se aflau şi mai mulţi angajaţi ai Air France. Iar ziarul turc Zaman transmite că şapte angajaţi ai Liniilor Aeriene Turceşti au fost capturaţi, cinci dintre ei fiind ulterior eliberaţi. Wall Street Journal precizează că aproximativ 30 de persoane care au putut recita declaraţia islamică de credinţă au fost eliberate de atacatori. Ziarul notează că Franţa se află în război cu militanţii Al Qaida din statele Africii de vest şi că după intervenţia franceză din 2013, atacurile jihadiştilor împotriva civililor, mai ales străini, au devenit tot mai frecvente.
Încă sub şocul loviturii de săptămâna trecută de la Paris, Europa îşi înmulţeşte măsurile de securitate pentru a preveni noi atacuri teroriste pe teritoriul său. Astfel Uniunea Europeană a decis să îşi înăsprească de urgenţă controalele la frontierele externe, inclusiv asupra propriilor cetăţeni, scrie Wall Street Journal. Şi adaugă că decizia, luată la scurt timp după atacurile teroriste de la Paris, „urmăreşte să îi împiedice pe luptătorii străini să călătorească înainte şi înapoi” spre zonele unde se pot radicaliza. Adjunctul premierului luxemburghez a explicat, la reuniunea miniştrilor de Justiţiei şi Afaceri Interne, că „problema o reprezintă ţările care depun mai puţine eforturi şi creează vulnerabilităţi pe care trebuie să le închidem”. Franţa începe un turneu diplomatic pentru a coaliza un front comun cât mai puternic împotriva ISIS. Preşedintele Francois Hollande a anunţat că urmează să viziteze Washingtonul şi Moscova, Le Point notând că discuţiile vizează „coordonarea eforturilor luptei împotriva jihadiştilor din gruparea Statul Islamic”.
Măsuri sporite de securitate pregăteşte şi Rusia, în parlament fiind propus un proiect care acordă puteri sporite pentru serviciile de spionaj şi forţele de ordine, ca modalităţi de combatere a terorismului. Russia Today transmite că parlamentarii au adoptat o declaraţie comună prin care propun pedepse mai drastice pentru activităţile de terorism. Pe de altă parte, Kremlinul a respins reinstaurarea pedepsei cu moartea pentru terorism, motivând că acest aspect solicită o abordare raţională şi nu una emoţională, după cum arată Sputnik News. Rusia face demersuri diplomatice pentru formarea unei coaliţii extinse împotriva ISIS, care să includă şi Iranul. În acest sens, preşedintele Putin se va afla luni la Teheran, după cum anunţă agenţia oficială de presă iraniană IRNA. Iar Jerusalem Post precizează că vizita este prima pe care o face Vladimir Putin în Iran, după o pauză de opt ani şi că preşedintele Rusiei se va întâlni cu omologul său Hassan Rouhani şi cu liderul spiritual suprem, ayatollahul Ali Khamenei.
Din presa de peste Prut reţinem detalii legate de vizita cancelarului Germaniei la Chişinău. Portalul de ştiri Timpul transmite că preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, i-a conferit „Ordinul Republicii” cancelarului Germaniei, invocând contribuţia Angelei Merkel la dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor moldo-germane de prietenie şi colaborare.

Florin Matei, Agenţia de presă RADOR