Spania menţine nivelul patru de alertă antiteroristă din cele cinci posibile

Înaintea meciului Real Madrid – FC Barcelona, care sunt aşteptate 80.000 de persoane, Spania menţine nivelul patru de alertă teroristă din cele cinci posibile. Ce măsuri concrete antitero a luat Madridul? – ne spune Ana Maria Damian.

Reporter: Consiliul Naţional de Securitate a analizat, astăzi, măsurile adoptate după atentatele din Paris. Între acestea se află controale efectuate cu echipe mixte de agenţi spanioli şi francezi, la frontiera de Nord, dispozitive întărite în punctele sensibile în zonele aglomerate şi la evenimente de anvergură cum este meciul de fotbal de mâine din capitală între Real Madrid – FC Barcelona, la care sunt aşteptaţi 80 de mii de spectatori. Deocamdată Spania menţine nivelul patru de alertă antiteroristă din cele cinci posibile. Astăzi, vicepremierul Soraya Sáenz de Santamaría, a amintit că pactul împotriva terorismului jihadist, semnat de guvern, cu Partidul Socialist în luna februarie, a fost urmat de schimbări în Codul Penal în vigoare din luna iulie, privind infracţiunile de terorism care sunt sancţionate corespunzător, apar şi concepte noi precum „Lupul solitar”, „Luptătorul revenit” sau „Antrenamentul prin internet”, care în vechiul cod nu existau. Vicepremierul Soraya Sáenz de Santamaría a răspuns astăzi şi la întrebarea privind alte măsuri împotriva terorismului.

Soraya Sáenz de Santamaría: Luăm măsurile legale şi operative necesare. În ultimii ani am întărit capacitatea poliţiei, a gărzii civile şi a Serviciului Naţional de Informaţii cu ajutorul ministrului de finanţe care a înţeles necesitatea de a dota serviciile de informaţii cu resurse umane şi tehnologice. Dacă este nevoie de mai mult facem mai mult. Vom fi atenţi în exterior pentru că trebuie un model de luptă antiteroristă comun. Din păcate, noi avem o experienţă care ne ajută să ştim ce funcţionează în acest domeniu, aşa că putem colabora cu celelalte state membre ale Uniunii şi la nivel internaţional pentru întărirea strcturilor operative şi din punct de vedere al legislaţiei.

Reporter: Guvernul spaniol a dezminţit, pe de altă parte că a oferit Franţei o schimbare de desfăşurare a forţelor în lupta împotriva terorismului după atentatele din Paris, de acum o săptămână. Precizarea a fost transmisă după ce mass-media spaniolă a publicat declaraţii ale ministrului de externe care preciza că Spania ar putea prelua misiunile franceze din Mali şi Republica Centrafricană pentru ca Franţa să se concentreze pe ofensiva împotriva Daesh. Vicepremierul guvernului de la Madrid a amintit astăzi că Spania are peste 300 de soldaţi în coaliţia pentru lupta împotriva Organizaţiei Daesh, 117 în Mali şi 57 în Senegal şi nu prevede modificarea dispozitivelor. Nu ni s-a cerut acest lucru şi nu ne-am oferit în acest sens – a precizat Soraya Sáenz de Santamaría, adăugând că această chestiune nu se află pe agenda de discuţii. Spania are peste 2200 de soldaţi care participă în misiuni în toată lumea, aprobate în prealabil cu majoritate de voturi de Parlmentul Naţional.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 noiembrie