Horia Tecău se alătură eforturilor „Salvați Copiii” printr-o donație dedicată Spitalului Județean de Urgență Constanța

Campanie Salvati Copiii - Un gest pentru o viataSpitalul Județean de Urgență Constanța a primit astăzi un ventilator de suport respirator în valoare de 80.000 de lei, pentru secția de neonatologie. Fondurile pentru achiziționarea echipamentului au fost donate de cunoscutul tenisman Horia Tecău, originar din orașul Constanța, iar acţiunea face parte din seria de 21 de dotări anunţate de Salvaţi Copiii pentru 2015, ce vizează maternităţi şi secţii de nou-născuţi din Bucureşti şi din întreaga ţară.

Aceasta este a treia donație din cadrul proiectului Salvați Copiii pentru reducerea mortalității infantile ce vizează județul Constanța. În 2013, organizația a oferit un incubator de terapie intensivă, iar anul trecut patru pulsoximetre, patru laringoscoape și consumabile în valoare totală de 68.000 de lei.

Pentru prematurii mici, cu vârsta gestațională sub 34 de săptămâni, ventilația mecanică este adesea măsura care garantează salvarea vieții nou-născutului. De aceea, o secție de Terapie Intensivă trebuie să dispună permanent de echipamente pentru ventilație mecanică în număr suficient și de calitate. Este un echipament scump, dar costul devine insignifiant prin comparatie cu o viață pierdută sau cu punerea în pericol a stării de sănătate a nou-născutului. Mulțumim Organizației Salvați Copiii și domnului Horia Tecău, care au înțeles acest lucru și au ales să se implice în modernizarea și dotarea secției noastre, sprijinind astfel efortul permanent al medicilor și al conducerii spitalului.” – Dr. Livia Frățiman, Șef Secție Neonatologie, Spitalul Clinic Județean de Urgență ”Sfântul Apostol Andrei” Constanța.

În Spitalul Județean de Urgență Constanța au avut loc anul trecut 3.363 de nașteri, dintre care 367 s-au întâmplat înainte de termen, cu diferite grade de prematuritate, necesitând terapie specifică. 546 dintre toti nou-născuții internați în Neonatologie (15.8%) au primit îngrijiri în Compartimentul de Terapie Intensivă al secției pentru o perioadă cuprinsă între 3 zile și 8 săptămâni. Rata de mortalitate infantilă în județul Constanța a fost în 2014 de 11,9 la mie, mai ridicată decât media națională.

Supravieţuirea copiilor care se nasc înainte de termen şi reducerea mortalităţii infantile rămân printre problemele dramatice ale României. La Salvați Copiii, faptele sunt mai presus de cuvinte. Am reușit să dotăm până acum 58 de maternități cu echipamente vitale pentru salvarea vieților bebelușilor născuți prematur, convinși că împreună putem schimba statistici ale mortalității infantile care nu ne onorează. Îi mulțumim lui Horia Tecău pentru generozitate și pentru gestul lui de a sprijini cauza copiilor născuți prematuri, un gest pentru viață!”- Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizaţiei Salvaţi Copiii România.

Principala cauză de mortalitate infantilă a devenit prematuritatea, care înregistrează o creștere semnificativă în aproape toate țările lumii. Copiii prematuri au mai mari șanse de supraviețuire acum, decât aveau în anii 1990, dar totul depinde de îngrijirile pe care le primesc înainte de a se naște și în primele ore de viață. 90% dintre copiii prematuri sau extrem prematuri (sub 32 de săptămâni) supraviețuiesc în țările dezvoltate, în timp ce în regiunile slab dezvoltate, același procent, de 90% dintre acești copii, mor. (Raport WHO Born too soon, 2012).

În Uniunea Europeană, România se menţine pe primul loc în topul țărilor cu cele mai mari rate ale mortalității infantile, cu un procent de 8,8 la 1000 de nou-născuţi vii, în 2014, față de media Uniunii Europene, de 3,7‰. Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, este pentru prima dată în ultimii 25 de ani când rata mortalităţii infantile în România nu înregistrează nicio scădere, menținându-se la un nivel îngrijorător de mare.

În urmă cu trei ani, Salvați Copiii România a lansat programul național de dotare a maternităților și secțiilor de nou-născuți din întreaga țară. Până acum, am reușit echiparea a 58 de unități medicale, contribuind astfel la salvarea și îngrijirea în condiții mai bune a peste 18.000 de nou-născuți. Prin implicarea publicului larg în campaniile de redirecționare a 2% din impozitul pe venit, donaţii online, donații SMS sau Direct Debit, dar şi prin sprijinul important al companiilor partenere, 1.300.000 de lei vor fi investiţi în acest an în Pitești, Brașov, București (2 maternități), Reșița, Caransebeș, Constanța, Craiova, Hunedoara, Petroșani, Iași, Târgu-Mureș, Roman, Sibiu, Câmpulung Moldovenesc, Arad, Buzău, Timișoara (2 maternități), Vaslui și Cluj-Napoca.

Horia Tecau - Conferinta de Presa Salvati Copiii”Mă bucur foarte mult că am ocazia să mă implic și să contribui la dotarea Spitalului Județean din orașul meu natal. Cauza susținută de Salvați Copiii m-a impresionat și nu am putut rămâne indiferent față de suferința acestor bebeluși. Pentru mine, copiii născuți prematur sunt campioni, sunt adevărați învingători în lupta lor pentru viață. Îmi doresc foarte mult să îi ajut în continuare, să aibă o șansă la o viață normală.” – Horia Tecău, susținător Salvați Copiii.

Unul din zece copii din țara noastră se naşte înainte de termen. Pentru a supravieţui, bebeluşii născuţi prematur au nevoie de îngrijire specială și de echipamente performante. Ca să poată salva vieți aflate la început de drum, Salvați Copiii demarează astăzi noua etapă a campaniei de strângere de fonduri Un gest pentru o viață, adresată atât companiilor, cât si publicului larg, pentru dotarea maternităților din România.

Câteodată, pentru a salva o viață este nevoie doar de un gest. Cei care doresc să susţină în continuare demersul Salvaţi Copiii de a reduce mortalitatea infantilă în România, o pot face lunar, cu un SMS la 8844 cu textul ”SALVEZ” sau direcționând 20% din impozitul pe profit către dotarea maternităților. Împreună putem susţine şansa la viaţă a fiecărui copil din România!

Campanie Salvati Copiii - Un gest pentru o viata - MultumimMulțumim susținătorilor noștri din Constanța, Maritimo Shopping Center, elevilor și cadrelor didactice de la Scoala Primara Petre Ispirescu și celor 25 de voluntari de la Liceul Teoretic Callatis care ne-au sprijinit în evenimentul de strângere de fonduri de anul trecut.

Mulțumiri speciale: Andi Moisescu, Amalia Năstase, Andreea Raicu, Horia Tecău, Realitatea TV, TVR, Metrorex, CFR Călători, CFR S.A, Lemon Design, Cinema Pro, Holywood Multiplex, Cityplex, Euromedia, Armada, Mediapost Hitmail, Farma Advertising, precum şi al partenerilor online: Cristian China-Birta, Ana Nicolescu (Mămica Urbană), Oana Tache, Marius Matache, Blogal Iniţiative, Cristian Florea, Mihaela Ivan, Lucian Mândruţă, Ioana Chicet-Macoveiciuc (Prințesa Urbană), Alexandru Negrea.

Mulţumiri: Dorna, GSK România, Reckitt Benkiser, Libris.ro, Interbrands, Gefco, Carrefour România, B&B Collection, OMV Petrom Gas, Michael Oil Gas Services, Heiring Impex, Agritrans Service Internaţional, BNP Baribas, Bucureşti Mall Development, Artesans del Sucre, Cargo Trans Solutions, Siramed, Dennemeyer Associates, Fan Courier Express, Air BP Sales România, Comau România, Deutek, Panduit European Solutions, Transterra Logistics, Velineo, LG Trans, Femeltaro, Afiliu Trans Srl, Cemps SA, Coface România Credit Management Se, Deutsche Leasing România Ifn SA, Duppimex-Florea D.Sign, Elixdan Prod Com Impex Srl, Fărm E S Srlm, Ficus Trade Srl, Fsa Sisteme De Asamblare, Giro Srl, Mecanoconstructii V.A. Srl, Mig Vas Distribuţie Srl, Primula Srl, R.A. Monitorul Oficial, Seal Express Logistics Srl, Societatea Pentru Energie-Generare, Valachia Apex Srl, Zona D Srl, Promenada, Realitatea TV, TVR, Eventures, CFR Călători, CFR S.A, Metrorex, Cinema Pro, Holywood Multiplex, Cityplex, precum și altor companii care au ales să susțină acest demers.

————————————————

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

Salvaţi Copiii România este o organizaţie neguvernamentală, de utilitate publică, non-profit, care militează activ pentru drepturile şi protecţia copilului în România, din 1990, în acord cu prevederile Convenţiei Naţiunilor Unite cu privire la Drepturile Copilului. Programele organizaţiei sunt adresate tuturor copiilor, cu o atenţie deosebită către cei aflaţi în situaţii dificile – copiii din comunităţile dezavantajate, copiii victime ale violenţei, exploatării prin muncă, traficului sau neglijării, copiii refugiaţi etc. În cei 25 de ani de activitate, peste 1.150.000 copii au fost implicaţi în campaniile şi programele desfăşurate de Organizaţie. Salvaţi Copiii România este membru al Save the Children Internaţional, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări.

 Contact:

Alexandra Boeriu

Coordonator Comunicare şi Strângere de Fonduri, Salvați Copiii România

alexandra.boeriu@salvaticopiii.ro

0744.360.446

www.salvaticopiii.ro