Primele declaraţii privind doborârea avionului de luptă rusesc, la graniţa turco-siriană

Elicoptere militare ruseşti sunt în căutarea celor doi piloţi ai avionului de luptă doborât azi la frontiera turco-siriană. Moscova susţine că aparatul a fost lovit de la sol, dar oficialităţi din Turcia au anunţat că avioane turceşti de patrulă l-au doborât după avertizări repetate de încălcare a spaţiului aerian. Potrivit corespondentului nostru, în acest caz, ar fi cel mai grav incident militar între Rusia şi un stat NATO.

Corespondenţă din Moscova – Reporter: Alexandr Beleavschi – Potrivit comunicatului oficial de presă al Ministerului rus al Apărării, un bombardier tactic SU-24 din componenţa grupului rus care acţionează în Siria, de pe aerodromul Khmeimim, de lângă Latakia, s-a prăbuşit astăzi, pe teritoriul sirian, de presupus – formularea aparţine comunicatului – ca urmare a unui atac de la sol. Conform informaţiilor preliminare, ambii piloţi au reuşit să se catapulteze, comunicatul neprecizând nimic, însă, despre soarta acestora. Ministerul rus al Apărării subliniază că, pe întreaga durată a misiunii, avionul s-a aflat exclusiv deasupra teritoriului sirian, ceea ce este confirmat de „mijloacele de control obiectiv”. Comunicatul precizează, de asemenea, că aparatul se afla la o înălţime de 6.000 de metri. Autorităţile militare ruse menţionează că împrejurările incidentului sunt în curs de clarificare.

După cum a declarat, cu puţine minute în urmă, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Putin, Dmitri Peskov, Kremlinul consideră incorect să se emită „aprecieri, presupuneri sau concluzii, înainte de a exista o imagine clară a celor petrecute. Dmitri Peskov a subliniat, însă, că este un incident deosebit de serios. Autorităţile ruse nu comentează, deocamdată, nici declaraţiile Statului Major Turc, potrivit cărora un avion neidentificat a fost doborât la graniţa cu Siria, în spaţiul aerian al Turciei, de două avioane de vânătoare turceşti F-16, după ce a primit zece avertismente în decurs de cinci minute.

Incidentul de astăzi reprezintă prima pierdere suferită de Aviaţia rusă, de la începutul campaniei din Siria, pe 30 septembrie. Dacă se va dovedi că avionul a fost doborât de Turcia, ar însemna şi primul incident, după decenii, de o asemenea gravitate, între Rusia şi o ţară NATO.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 noiembrie