NATO, ONU şi Washingtonul şi-au exprimat sprijinul faţă de Ankara după doborârea avionului rusesc de către Turcia

NATO, ONU şi Washingtonul şi-au exprimat sprijinul faţă de Ankara, după ce forţele turce au doborât un avion rusesc, susţinând că acesta a încălcat spaţiul aerian al Turciei. În acelaşi timp, numeroase state au lansat un apel concertat la calm, atât din partea Ankarei, cât şi a Moscovei. Rusia susţine că avionul său se afla cu aproape un kilometru în teritoriul sirian. Preşedintele Vladimir Putin a calificat incidentul drept „o lovitură pe la spate” şi a avertizat cu repercusiuni serioase. Informaţiile privind soarta piloţilor sunt contradictorii, fiind posibil ca unul dintre aceştia să fi fost ucis. Ceea ce este cert e faptul că un puşcaş marin rus, trimis să salveze echipajul avionului doborât, a murit, după ce rebelii din nordul Siriei au deschis focul asupra elicopterului său.
Este pentru prima dată când o ţară membră NATO a doborât un avion de război rusesc, după Războiul Coreean, din anii 1950. „Suntem solidari cu Turcia şi susţinem integritatea teritorială a aliatului nostru din NATO, Turcia. Aştept cu interes reluarea contactelor dintre Ankara şi Moscova şi fac apel la calm şi limitarea escaladării situaţiei” a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
La Ankara, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdoğan, a convocat de urgenţă comandanţii armatei la o reuniune de securitate naţională, pentru a decide următorul pas al Turciei. Guvernul turc a precizat că avionul rusesc a fost avertizat de zece ori să se întoarcă, în timp ce se apropia de frontiera Turciei, dar, cu toate acestea, a intrat în spaţiul său aerian timp de câteva secunde. Ankara a subliniat faptul că acest incident survine după o serie de incursiuni ale Rusiei, din ultimele săptămâni.
Marţi seară, zeci de manifestanţi s-au adunat în faţa Consulatului Rusiei de la Istanbul, pentru a protesta împotriva operaţiunilor Moscovei în regiunile turkmene ale Siriei, unde a fost doborât avionul. Ei şi-au exprimat solidaritatea faţă de etnicii turkmeni, care luptă împotriva regimului preşedintelui sirian, Bashar al-Assad. Rebelii turkmeni din Siria susţin că au ucis piloţii ruşi, în timp ce aceştia se paraşutau din bombardierul Su-24. Turkmenii, care sunt sprijiniţi de Ankara, afirmă că au fost ţinta unor bombardamente ale Rusiei, în trecut.
Şi în faţa Ambasadei Turciei la Moscova au avut loc proteste, manifestanţii afişând pancarte cu mesajul: „Turcia, eşti pentru sau împotriva ISIL?” şi „Nu vom ierta”.
ONU a solicitat o anchetă în cazul doborârii aeronavei ruseşti.

(http://www.euronews.com/ – 25 noiembrie)