Oraşul din Croaţia unde marea şi vântul au învăţat să cânte la orgă

Arhitectul croat Nikola Bašić este considerat creatorul unuia dintre cele mai interesante proiecte care îmbină armonios ideea de spaţiu urban cu natura şi relaxarea. Pe coasta oraşului Zadar din Croaţia se află o „orgă marină” care face deliciul locuitorilor şi al turiştilor încă din 2005.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]https://www.youtube.com/watch?v=QeGDjvCCkfk[/youtube]

 

Această localitate a fost intens bombardată în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial iar farmecul vechiului oraş s-a pierdut odată cu reconstrucţia făcută în grabă. Faleza sordidă din beton din Zadar a fost locul pe care Bašić a dorit să-l readucă cumva la viaţă şi astfel i-a venit ideea unui imens instrument muzical cu care marea să se poată juca.

lisakich

Proiectul a fost posibil prin colaborarea mai multor experţi, de la ingineri, constructori, până la profesori de muzică. Valurile şi vântul care intră în această orgă, formată în interior din 35 de tuburi de polietilenă de diferite diametre acordate muzical, dau naştere unor sunete încântătoare, foarte relaxante.

În anul 2006, proiectul a primit Premiul European pentru Spaţii Publice Urbane, fiind apreciat ca locul perfect de unde poţi privi apusul soarelui la malul mării.
Nu este chiar primul proiect de design urban care a îmbinat ritmurile valurilor cu arhitectura. În Golful San Francisco există de asemenea, încă din 1986, o „orgă a valurilor” foarte asemănătoare, creată de Peter Richards şi George Gonzalez.

www.iflscience.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă