Reuniunea Comitetului de Coordonare al Centrului de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară

Cea de-a XIV-a Reuniune a Comitetului de Coordonare al Centrului de Excelenţă NATO pentru Medicină Militară (MILMED COE) s-a desfăşurat, în premieră, la Palatul Cercului Militar din Bucureşti, între 23 şi 25 noiembrie.

În cadrul manifestării, şeful Direcţiei medicale a M.Ap.N., colonel medic Constantin Ştefani, a avut o întrevedere cu directorul Centrului, generalul de brigadă medic Stefan Kowitz, în cadrul căreia au discutat despre perspectivele colaborării în domeniu.

De asemenea, în cadrul reuniunii, prezidată de generalul de brigadă István Szabó, comandant al Centrului Medical al Forţelor de Apărare din Ungaria, au fost abordate subiecte referitoare la aspectele bugetare şi principalele activităţi ce vor avea loc în anul 2016.

La activitatea de la Bucureşti au participat, pe lângă reprezentanţii celor nouă naţiuni sponsor ale MILMED COE (Belgia, Franţa, Germania, Italia, Marea Britanie, Olanda, Republica Cehă, România, Ungaria) şi cei ai Statelor Unite ale Americii (aflată în proces de aderare), dar şi noul consilier medical al Comandamentului Aliat pentru Transformare, colonelul Deborah Porter.

***

Centrul NATO de Excelenţă pentru Medicină Militară este o organizaţie militară internaţională care facilitează interoperabilitatea între serviciile medicale militare din ţările membre ale NATO în domeniile instruirii medicale militare, lecţiilor învăţate, standardizării şi al supravegherii sănătăţii în operaţii militare. Instituţia a fost acreditată de NATO în anul 2009 şi are sediul la Budapesta, în Ungaria.

Comitetul director, principalul organism de decizie al MILMED COE, este compus din reprezentanţi ai fiecărei naţiuni membre a Centrului, care se reunesc de două ori pe an (primăvara şi toamna).