Cea de-a 46-a Adunare Generală a Cooperării Economice a Mării Negre organizată la Palatul Parlamentului

Proiectele de cooperare în zonă, combaterea terorismului şi a corupţiei – sunt temele principale care vor fi abordate în cadrul celei de a 46-a Adunări Generale a Adunări Parlamentare a Cooperării Economice la Marea Neagră, organizată până vineri la Palatul Parlamentului din Bucureşti. Cu această ocazie Federaţia Rusă va prelua de la România preşedinţia semestrială a organizaţiei.

Reporter: Amalia Bojescu – Senatul României găzduieşte a 46-a Adunare Generală Parlamentară a Cooperării Economice la Marea Neagră la încheierea Preedinţiei rotative pe care ţara noastră a deţinut-o timp de şase luni. Adunarea concertează eforturile parlamentelor din cele 12 ţări din regiunea Mării Negre în dezvoltarea cadrulu legislativ al cooperării economice, comerciale, sociale, culturale şi politice între statele membre. De asemenea, se urmăreşte promovarea cooperării cu alte organizaţii internaţionale şi regionale dar şi furnizarea de asistenţă parlamentelor naţionale pentru consolidarea democraţiei parlamentare. Preşedintele în exerciţiu, Călin Popescu-Tăriceanu spunea că adunarea trebuie să facă eforturi de diplomaţie parlamentară, astfel încât obiectivele de dezvoltare durabilă din regiunea Mării Negre să fie atinse. Între acestea: stabilitatea politică, protejarea mediului, încurajarea turismului. O temă aparte de discuţie va fi combaterea terorismului – după cum preciza preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu.

Călin Popescu-Tăriceanu: Lucrurile care le vom discuta se vor axa pe probleme de interes, aş spune, imediat:combaterea terorismului, care este un fenomen care îngrijorează nu numai zonele direct afectate ci şi zonele potenţiale. România, după cum ştiţi, se găseşte foarte aproape de zona de conflict din Orientul Mijlociu şi este în interesul statelor membre să realizeze cele mai eficiente acţiuni de colaborare pentru combaterea acestui fenomen extrem de periculos.

Reporter: Lucrările Adunării generale vor fi urmate de trei sesiuni tematice. Comisia Juridică şi Politică va dezbate şi va adopta raportul cu tema: Crearea cadrului legal pentru combaterea corupţiei, rolul parlamentelor. Comisia Economică şi Comercială va analiza tema „e guvernarea în statele membre din zona Mării Negre”, iar Comisia pentru Cultură se va concentra pe combaterea traficului ilicit de bunuri culturale în regiunea Mării Negre. La dezbateri vor fi prezenţi parlamentari din Albania, Armenia, Azerbaidjan, Bulgaria, Georgia, Grecia, Republica Moldova, România, Federaţia Rusă, Serbia, Turcia şi Ucraina.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie