Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama, s-a adresat naţiunii americane cu un îndemn la vigilenţă

Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama s-a adresat naţiunii americane cu un îndemn la vigilenţă şi un îndemn de păstrare a obiceiurilor şi cu asigurarea că instituţiile statului veghează. „Sporim presiunea asupra ISIL acolo unde se află şi nu vom renunţa, modificându-ne tacticile când este necesar până când vor fi învinşi”. SUA se pregătesc pentru „Ziua recunoştinţei” şi sărbătorile de iarnă.

Reporter: Doina Saiciuc – După două zile de reuniuni consecutive cu echipa sa de securitate naţională, preşedintele Obama a decis în mod neaşteptat cu patru ore în urmă să se adreseze americanilor în momentele în care aceştia pornesc în călătorie în întreaga Americă pentru a fi împreună de „Ziua recunoştinţei” cu familiile lor şi în momentele în care ameninţările teroriste au escaladat. „Nu avem nicio informaţie specifică şi credibilă care să semnaleze un complot împotriva Americii, aşa încât în vreme ce americanii clătoresc în acest sfârşit de săptămână pentru a fi cu cei dragi, vreau să ştie că profesioniştii de la toate nivelurile din contraterorism, Intelligent, Securitatea Naţională şi aplicarea legii monitorizează continuu ameninţările din America şi din străinătate, evaluează continuu situaţia noastră de securitate, lucrează încontinuu pentru a ne apăra pe toţi. Ameninţările extremiştilor Statului Islamic ţintesc altfel direct Casa Albă, simbolurile americane, centrale nucleare.

Reamintesc „Ziua recunoştinţei” a fost preluată de la britanici, de primii colonişti sosiţi în lumea nouă unde a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 1621 ca semn de recunoştinţă faţă de recolta miraculoasă cu care au fost binecuvântaţi în prima lor toamnă dură pe pământ nou. Aproape 47 de milioane de americani călătoresc în ziua, în mod tradiţional dedicată reunirii cu familia. Dintre aceştia 3,6 milioane călătoresc cu avionul, mulţi sunt îngrijoraţi de potenţialul atacurilor teroriste, dar nu vor să cedeze fricii. Măsurile de securitate sunt evidente pe aeroporturi, pe străzile pe care vor avea loc parade cu cea mai mare paradă Macy’s în New York. FBI a trimis buletine informative, la începutul săptămânii, tuturor departamentelor de poliţie din întreaga Americă avertizând în legătură cu posibile încercări de atacuri similare celor din Paris şi furnizând informaţii secrete despre cum au fost atacurile pregătite. Se aşteaptă ca 3,5 milioane de oameni să urmărească parada Macy’s de-a lungul celor patru kilometrii pe care va ea loc mâine în New York. Mulţi încep să meargă în zona Upper West Side din Manhattan chiar de astăzi pentru a urmări umflarea uriaşelor baloane ale Paradei de „Thanksgiving”, „Ziua recunoştinţei”.

A 89 ediţie a paradei marchează începutul evenimentelor sezonului vacanţelor, inclusiv aprinderea, săptămâna viitoare, a giganticului pom de Crăciun la centrul Rockefeller şi celebrarea în Times Square a Anului nou. Toate aceste aglomerări entuziaste de oameni sunt în ochii teroriştilor ţinte uşoare, de aceea preşedintele Obama şi-a asigurat populaţia. ‘Vreau ca poporul american să ştie acum când intră în sezonul vacanţelor că resursele combinate ale agenţiilor noastre de apărare Intelligence şi Securitatea Nţională sunt alerte vigilente, neobosite şi eficiente. În cazul unei ameninţări specifice credibile, publicul va fi informat. Credem că este folositor ca oamenii să fie vigilenţi. Dacă vedeţi ceva suspicios spuneţi, dar americanii trebuie să-şi petreacă Ziua Recunoştinţei ca de obicei, să petreacă timp cu familia, cu prietenii şi celebrându-i pe binefăcătorii noştri. În vreme ce ameninţările teroriste sunt o realitate tulburătoare a acestei ere, suntem pregătiţi să prevenim atacuri şi suntem fermi faţă de cei care doresc să ne lovească. Pentru aceastea putem fi recunoscători”.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 noiembrie