RFI: „Invitatul dimineţii” – Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni

Realizator: Cosmin Ruscior – Invitatul nostru este dl Dan Stoenescu, ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. Bună dimineaţa, mulţumesc că sunteţi în direct cu noi!
Dan Stoenescu: Bună dimineaţa, dle Ruscior! Este o mare plăcere să mă aflu cu dumneavoastră la RFI.
Realizator: Avem mai multe subiecte, dle Stoenescu. Votul prin corespondenţă, românii din diaspora, Republica Moldova, toate acestea sunt priorităţi declarate pentru dumneavoastră. Aş vrea să vă întreb, pentru început, cum intenţionaţi să apropiaţi diaspora de guvern? Aveţi o strategie?
Dan Stoenescu: Desigur. Noul guvern are o strategie şi suntem la dispoziţia românilor. Cuvântul care ar putea descrie cel mai bine viziunea noastră este transparenţa, atât a Departamentului pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, cât şi a întregului guvern. Rolul nostru este acela de a acţiona în beneficiul românilor de peste hotare, iar ei trebuie să simtă şi să ştie asta. Un exempu concret ar viza mijloacele de comunicare, noile tehnologii care au potenţialul de a informa, de a mobiliza şi de a transforma rapid actul de guvernare într-unul favorabil implicării cetăţenilor. În planul nostru de acţiune am propus lansarea unei platforme online destinate depunerii proiectelor de către mediul asociativ românesc din afara graniţelor, dar şi măsuri pentru informarea şi comunicarea cu românii de peste hotare, newsletter, teleconferinţe. De asemenea, este foarte important ca în ceea ce priveşte transparenţa, să discutăm despre acordarea fondurilor nerambursabile pentru asociaţiile româneşti din străinătate. Astfel, dorim să elaborăm un nou ghid de finanţare, care să prezinte în mod clar criteriile de evaluare pentru acordarea finanţărilor nerambursabile, precum şi procedurile privind desfăşurarea finanţării. De asemenea, vom publica pe site-ul propriu lista cu proiectele finanţate şi decontate la sfârşitul anului 2015. Ţin să precizez că acest lucru nu s-a întâmplat niciodată până acum. Transparenţa în sine este un mod de apropiere, aş putea spune, un mijloc de a recâştiga încrederea cetăţeanului şi de a valida activitatea noastră.
Realizator: În clipa de faţă, dle ministru Dan Stoenescu, în clipa de faţă relaţia dintre românii din străinătate şi autorităţile statului român este, să recunoaştem, destul de proastă. Mai ales după alegerile prezidenţiale de astă toamnă, atunci când au fost probleme destul de grave la vot în străinătate. Între timp a fost adoptată o lege privind votul prin corespondenţă. Cum o priviţi? În forma actuală, ce rezolvă? Este, în primul rând, forma cea mai potrivită, în viziunea dumneavoastră?
Dan Stoenescu: Eu nu pot să mă pronunţ pe acest subiect, dacă este forma ideală. Desigur, multe legi sunt perfectibile, însă acest act normativ este unul aşteptat şi revendicat de întreaga societate. El creează premisele respectării dreptului de vot pentru toţi românii, indiferent unde s-ar afla aceştia. Aş putea spune că libertatea de circulaţie la nivelul spaţiului european a favorizat schimbarea domiciliului şi a reşedinţei în cazul multor milioane de români; prin urmare se impune actualizarea unor modalităţi de vot care să se adapteze situaţiei din prezent. Luând în considerare legislaţiile electorale din alte ţări, formula actuală de organizare a votului prin corespondenţă consider că este pertinentă. Dincolo de orice, este important să existe condiţii care să asigure sercuritatea corespunzătoare a votului.
Realizator: Formula actuală a legii votului prin corespondenţă, dacă am reţinut bine spuneaţi că este una pertinentă, dar în continuare sunt anumite probleme care nu au fost rezolvate. De exemplu, înţelegem că românii din străinătate vor fi nevoiţi să se ducă personal pentru a se înscrie în acele registre electorale,deci înregistrarea online nu este posbilă. Asta e o problemă pentru că, ştim cu toţii, vor fi nevoiţi acei români să parcurgă distanţe foarte mari, zeci, poate chiar sute de km în cazul unora, doar pentru a se înregistra.
Dan Stonescu: Noi vom sprjini popularizarea votului prin corespondenţă, deoarece pornim de la premisa conform căreia o democraţie matură şi stabilă se bazează pe implicarea fiecărui cetăţean. Având în vedere această premisă, cât şi noutatea votului prin corespondenţă, eforturile noastre se vor concentra în vederea realizării unei campanii de informare privind exercitarea votului prin corespondenţă. Aceast campanie va prezenta simplificat şi etapizat întregul proces – aici mă refer de exemplu la sesiuni de informare asupra posibilităţilor exprimării dreptului la vot prin corespondenţă şi la promovarea în mediul online a unor materiale care să prezinte paşii pentru înscrierea în Registrul Electoral. Eu sunt conştient că există anumite chestiuni ce ar putea fi îmbunătăţite în ceea ce priveşte votul prin corespondenţă, însă Departamentul politici pentru relaţiile cu românii de pretutindeni nu este legislativul. Noi suntem parte a Guvernului României şi noi nu facem legi, dar încercăm să prezentăm aceste legi astfel încât românii, cât mai mulţi români, să beneficieze de această nou formă de vot şi să le permitem să îşi exercite un drept constituţional. Eu personal cred cu tărie că toţi românii, indiferent unde se află ei, au dreptul să voteze şi trebuie să îşi exercite acest drept.
Realizator: Ca reprezentant al guvernului,c dle Dan Stonescu, puteţi da asigurări în clipa de faţă că românii din străinătate vor avea condiţii de vot la alegerile de anul viitor sau la orice scrutin, de fapt?
Dan Stoenescu: Eu nu sunt cel care organizează direct secţiile de votare din străinătate, ceea ce vă pot asigura este că voi urmări cu mare atenţie felul în care se vor organiza aceste secţii de votare în străinătate şi mă voi asigura că toţi românii vor avea dreptul să voteze, vom evita toate problemele care au avut loc în trecut şi guvernul României se va apleca asupra acestei probleme cu mare atenţie. Ce s-a întâmplat în trecut este inacceptabil şi exprim toată speranţa că nu se va mai repeta.
Realizator: Asta va însemna inclusiv secţii de vot mai multe, în străinătate, nu? Luaţi în calcul şi această variantă?
Dan Stoenescu: Încă o dată, eu nu sunt cel care organizez secţiile de vot.
Realizator: Asta s-a înţeles, dar veţi propune aşa ceva?
Dan Stoenescu: Însă mi se pare normal să existe secţii de vot mai multe în străinătate pentru ca românii, indiferent unde se află ei, să voteze, este o chestiune normală şi sunt sigur că cei care se vor ocupa de acest lucru vor lua în calcul. Vrem să evităm ceea ce s-a întâmplat în anii trecuţi şi este un lucru practic normal, este un lucru european.
Realizator: Domnule Stoenescu, sunteţi ministru delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni, v-aş întreba ce veţi face pentru a-i uni pe românii din străinătate, destul de divizaţi în clipa de faţă, fiind împărţiţi în mai multe asociaţii?
Dan Stoenescu: Coagularea comunităţilor româneşti din străinătate se află de asemenea printre priorităţile noastre şi vom duce mai multe campanii de încurajare a românilor să lucreze împreună. Vom finanţa cu prioritate proiecte ale mai multor asociaţii, astfel îi putem încuraja să lucreze la proiecte în folosul comunităţilor, împreună, proiecte sprijinite de departamentul politici pentru relaţiile cu românii de pretutindeni. De asemenea, îi vom încuraja pe români să se implice în viaţa politică locală în ţările unde se află pentru a apăra mai bine drepturile românilor, românii care acum sunt cetăţeni europeni cu drepturi depline. Ei trebuie să realizeze că au aceleaşi drepturi care toţi cetăţenii europeni şi trebuie să îşi ştie aceste drepturi.
Realizator: Veţi încerca, domnule ministru, şi să îi atrageţi într-un fel sau altul pe românii din străinătate înapoi în ţară? Aveţi sau veţi avea o strategie în acest sens?
Dan Stoenescu: Desigur, departamentul pentru relaţiile cu românii de pretutindeni are printre priorităţile sale atragerea românilor din străinătate prin mai multe obiective, inclusiv prin acordarea de facilităţi, inclusiv facilităţi economice şi consider că este important ca cei care au studiat, de asemenea, în străinătate, nu numai migranţii temporari, să se întoarcă, pentru ca societatea românească să beneficieze de cunoştinţele lor. Eu /…/ unul dintre cei care după mulţi ani de zile am stat mult timp în străinătate, în SUA, în Marea Britanie şi în Orientul Mijlociu, s-a întors în ţară şi aş putea fi un exemplu concret.
Reporter: Dar, daţi-ne un exemplu concret, vă rog. Ce vreţi să faceţi foarte exact pentru a-i atrage pe români înapoi… adică ce anume puteţi să le oferiţi aici, cum îi atrageţi?
Dan Stoenescu: Pentru a-i atrage pe românii din străinătate… noi avem un consiliu consultativ interinstituţional şi trebuie să lucrăm transversal cu mai multe instituţii din România, inclusiv Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, prin modalităţi de accesare a fondurilor europene POSDRU din diasporă. Aici, deja avem trei acte: formare profesională continuă pentru angajaţi, ceea ce este foarte important pentru cei care vor să revină în ţară, mai avem un program tot prin POSDRU, „Români antreprenori în Europa” şi de asemenea „Prevenirea şi corectarea fenomenului de părăsire timpurie a şcolii”. Este o mare problemă copiii care, sunt o mare problemă copiii care au rămas singuri. Sunt zeci de mii de copii care au rămas singuri cu bunicii în ţară, în timp ce părinţii lor se află la muncă în Spania, în Italia şi în alte zone. Pentru noi, inclusiv aceştia sunt foarte importanţi. De asemenea, considerăm că diaspora ar putea fi un factor de dezvoltare economică, exact ce aţi spus dumneavoastră mai înainte şi că să vă dau alte exemple concrete, ar fi susţinerea şi organizarea evenimentelor din diasporă de promovare a potenţialului investiţional în România. Vom organiza un forum de afaceri pentru diaspora, vom iniţia discuţii privind reducerea costurilor directe şi indirecte în transferul de remitenţe şi recrutare a forţei de muncă. De asemenea, am putea discuta despre diversificarea iniţiativelor inovatoare ale diasporei şi migranţilor reîntorşi şi, de asemenea, crearea, chiar crearea unui fond de investiţii pentru românii din străinătate, dar, repet, acestea nu sunt atribute ale Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni, ci /…/ cu alte instituţii ale statului român.
Reporter: Am înţeles! Ultima chestiune, vă rog, spuneaţi, domnule ministru Dan Stoenescu, în audierile din comisiile de specialitate ale parlamentului, că Republica Moldova este o prioritate pentru dumneavoastră. Ce înseamnă asta concret, ce vreţi să faceţi?
Dan Stoenescu: Republica Moldova este un stat vecin, cu care împărtăşim aceeaşi istorie, aceeaşi limbă şi aceeaşi cultură. În acest sens, vom încerca să rupem toate barierele comunicaţionale dintre noi şi vom iniţia demersuri privind instituirea unui spaţiu comunicaţional comun între România şi Republica Moldova, astfel încât instituţiile audio-vizualului din România şi Republica Moldova să aibă acces reciproc, liber şi gratuit. Dorim să creăm un spaţiu în care vorbitorii de limbă română de pe ambele maluri ale Prutului să se simtă liberi acasă în propria lor limbă.
Realizator: Explicaţi-ne puţin vă rog la ce vă referiţi foarte concret când spuneţi, când vă referiţi la acest spaţiu audio-vizual?
Dan Stoenescu: Spaţiul audio-vizual comun mă refer la faptul că atât românii din Republica Moldova, cât şi românii din România ar trebui să aibă acces la canale de televiziune în limba română şi la posturi de radio în limba română. Din păcate, presa de limbă română întâmpină probleme în Republica Moldova şi numai prin ruperea barierelor la nivel audio-vizual putem impulsiona prezenţa culturii şi identităţii naţionale în Republica Moldova. De asemenea, este foarte important ca şi românii din România să aibă acces la ştiri, la informaţii despre ceea ce se întâmplă în Republica Moldova. Numai prin schimbul de informaţii acced la spaţiul audio-vizual comun, putem să ne apropiem, având în vedere că avem aceeaşi limbă, avem aceeaşi cultură, suntem două state, o singură naţiune.
Realizator: Şi acest spaţiu audio-vizual comun cum se poate realiza, concret, vă rog?
Dan Stoenescu: Se poate realiza prin discuţii la nivelul Consiliului Naţional al Audiovizualului, prin prezenţa canalelor româneşti în Republica Moldova, prin deschiderea unor staţii locale de radio şi de televiziune româneşti în Republica Moldova, dar şi moldoveneşti în România. Trebuie să creăm un spaţiu liber, comun, după modelul Uniunii Europene.
Realizator: Mulţumesc foarte mult pentru intervenţie.
Dan Stoenescu: Eu vă mulţumesc, domnule Ruscior şi sper să mai avem ocazia să discutăm să vă prezint proiectele noastre.
Realizator: La revedere!

RADIO FRANCE INTERNATIONALE (26 noiembrie)