MUZEE CULINARE: Muzeul Culturii Pâinii din Germania

Muzeul Culturii Pâinii din Ulm (Germania) acoperă 6000 de ani de istorie a pâinii. Este un muzeu unic, primul de acest gen din lume, care oferă o perspectivă fascinantă asupra unui aliment cu un rol central în civilizaţia umană, dar şi o explicaţie a modului în care producţia şi semnificaţiile sociale şi culturale ale pâinii s-au schimbat de-a lungul secolelor.

 

sursa: http://www.museum-brotkultur.de
sursa: http://www.museum-brotkultur.de

Important centru al comerţului de secole, oraşul german Ulm nu este numai locul naşterii lui Albert Einstein, ci este şi locul unde se află cel mai mare muzeu al pâinii din lume. Muzeul Culturii Pâinii, care a împlinit 60 de ani anul acesta, este situat în Salzstadel, în partea de nord a oraşului Ulm, într-o clădire cu trei etaje, care a fost construită în anul 1592, ca un depozit de sare. Se află la zece minute de mers pe jos de la gara principală şi la cinci minute de Catedrala gotică cu cel mai înalt turn din lume.

Willy Eiselen (1896-1981), antreprenor german, şi fiul său, Hermann (1926 – 2009), au adunat documente importante despre pâine, încă din anul 1952. În anul 1955, în Ulm, ei au înfiinţat primul muzeu de pâine din lume, numit atunci Muzeul German al Pâinii. Muzeul a deschis primele expoziţii în anul 1960.

Începând cu anul 1980, colecţia muzeului a crescut considerabil prin adăugarea operelor de artă plastică – sculpturi şi picturi. În 1991, finanţarea muzeului a fost preluată de Fundaţia Eiselen, o instituţie de caritate, independentă. Din anul 2002, a preluat denumirea Muzeul Culturii Pâinii. Spaţiul de expunere este de 1150 de metri pătraţi.

Pâinea a fost printre alimentele de bază ale celor mai multe ţări şi a jucat un rol cheie în istoria îndelungată a omenirii. „Povestea pâinii, veche de 6000 de ani, este o poveste a istoriei omenirii”, apreciază fondatorul muzeului, Willy Eiselen.

sursa: http://www.museum-brotkultur.de
sursa: http://www.museum-brotkultur.de

Cerealele şi pâinea au modelat de mii de ani vieţile oamenilor. Muzeul Culturii Pâinii este dedicat istoriei pâinii ca bază indispensabilă a existentei umane, a culturii şi civilizaţiei. Colecţia vastă a muzeului cuprinde 18.000 de obiecte din diverse epoci şi din multe părţi ale lumii, toate având ca temă pâinea şi produsele alimentare. Fotografiile, diversele obiecte sunt aranjate în ordine cronologică. Peste 6000 de cărţi, documente scrise şi filme descriu pâinea în mai multe forme, de la Epoca de Piatră până în prezent. Colecţia de artă surprinde vizitatorii, prezentând o serie de picturi şi sculpturi celebre, care au ca temă principală pâinea şi datează din Evul Mediu până în zilele noastre. Acestea includ articole de artă, picturi, sculpturi şi obiecte religioase, relicve ale civilizaţiilor antice (egipteni, greci, romani), dar, de asemenea, şi elemente ale unor culturi de orez din Asia şi de porumb din America Latină. În Muzeul Culturii Pâinii, oamenii – copii, tineri sau adulţi – pot învăţa pe cont propriu sau prin excursii interesante oferite de expoziţiile permanente şi temporare despre cereale, despre culturile de cereale, despre istoria tehnologică a morăritului şi panificaţiei, precum şi despre brutării şi brutari sau breslele de meşteşugari. Este vorba despre pâinea noastră de zi cu zi, un aliment cu istorie bogată, dar este vorba şi de foamete, de meşteşuguri, de artă, de politică şi de cultură.

De la pâine la cultura pâinii 

Ce semnificaţie culturală a avut pâinea la începutul civilizaţiei mediteraneene? Ce funcţie îndeplineşte pâinea în cultura iudeo-creştină? Cât de critică este situaţia produselor alimentare în lume? Ce valoare are mâncarea? Acestea sunt câteva întrebări la care răspund temele cuprinse în expoziţiile muzeului.

Expoziţia permanentă a muzeului este structurată pe două teme Prima temă evocă istoria panificaţiei din punct de vedere tehnic şi meseriile sale. În partea a doua se pune un accent special ca documentaţie pe  lipsa pâinii – foamea – în cursul istoriei umane şi confruntarea cu actuala situaţie mondială. În acelaşi timp, expoziţia prezintă o colecţie unică de artă şi istorie culturală a acestui aliment..Un punct de atracţie al colecţiei este pictura din secolul al XVII-lea cu lucrări religioase şi laice ale lui Peter Bruegel, Jan Flegel sau Frans Francken. De asemenea, sunt expuse importante lucrări ale artiştilor Ernst Barlach, Max Beckmann, George Grosz, Käthe Kollwitz şi Pablo Picasso, Rembrandt, Man Ray, Salvador Dali, Joseph Beuys.

Etajul I – De la cereale la pâine  

painePrima parte a expoziţiei permanente este dedicată cerealelor, de la cultivarea preistorică, până la diversele procese de realizare a pâinii, prezentând diversele forme de aluat, de coacere de-a lungul timpului şi modul în care s-au schimbat peste milenii procesele de fabricaţie. Inovaţiile tehnice, în special în secolele al XIX-lea şi al XX-lea, au dus la simplificarea şi îmbunătăţirea etapelor individuale. În timp ce pâinea a fost coaptă, în mare parte, la sate, pentru consum propriu, în oraşe vânzarea pâinii a fost întotdeauna un factor important pentru aprovizionarea populaţiei. În cele din urmă, expoziţia prezintă cum se transformă pâinea în hrană, Se găsesc aici în special informaţii referitoare la calitatea şi diversitatea acestui aliment, dar şi sfaturi dietetice.

Etajul al II-lea – Omul si pâinea  

Pâinea are o semnificaţie care depăşeşte cu mult valoarea sa ca  produs alimentar. În credinţa iudaică și creştină, pâinea a devenit un simbol pentru viaţă. Expoziţia prezintă importanţa lipsei de hrană, foametea și cauzele sale, în diferite epoci – Egiptul antic, timpurile medievale și moderne. Foametea nu este un fenomen de domeniul trecutului, ci continuă să ameninţe mai mult de 800 de milioane de oameni. Prin urmare, o parte a expoziţiei este dedicată situaţiei actuale alimentare, la nivel mondial.

Etajul al III-lea – Drumul lung al pâinii 

În sala media care se află la acest etaj, se poate viziona filmul „Drumul lung al pâinii” (durata filmului este de aproximativ un sfert de oră). Documentarul prezintă etapele de fabricare a pâinii, de la semănatul culturii de cereale până la vânzarea produsului (pâinii) în brutărie.

 Nicăieri în lume nu există o varietate mai mare de pâine ca în Germania. Brutăriile oferă 300 de sortimente de pâine și 1200 de specialităţi. Potrivit datelor furnizate de Societatea de Cercetare a Consumatorului, în anul 2014, germanii au cumpărat 1,83 de milioane de tone de pâine.

Peste 90 la sută dintre germani mănâncă zilnic pâine și produse de panificaţie.
Pâinea este o sursă excelentă de substanţe nutritive necesare pentru o dietă sănătoasă. Conţine proteine, minerale (calciu, fosfor, potasiu, fier, magneziu, sodiu), fibre, vitamine (B1, B3, B6, B9) și carbohidraţi complecşi. O sută de grame de pâine înseamnă două-patru felii, în funcţie de mărimea feliei. La nivel mondial, nutriţioniştii şi dietecienii recomandă şase felii de pâine pe zi, pentru persoanele sănătoase, cu greutate normală.

Totodată, Muzeul Culturii Pâinii invită vizitatorii, în perioada 29 noiembrie 2015 – 17  ianuarie 2016, la o expoziţie intitulată: „Cozonac. Produse de patiserie”, dedicată sărbătorii Crăciunului.

Site oficial: www.museum-brotkultur.de

Ada Ionescu