Febra

Febra, denumită şi pirexie, este definită ca o creştere a temperaturii interne peste valoarea nomală a organismului ( peste 37°C ). Doamna dr. Iuliana Avădanei, medic de medicină generală, cu competențe în homeopatie, explică care sunt cauzele care duc la apariția febrei și specifică remediile homeopate ce pot fi folosite fără pericol pentru combaterea febrei.febra

Reporter: Emilia Radu – Doamna dr. Iuliana Avădanei, ce reprezintă febra? Este un indicator al unei tulburări apărute în organism?

dr. Iuliana Avădanei: Da. Febra reprezintă un simptom cheie în debutul unei patologii (afecțiuni). În prima fază este un simptom de alarmă ce indică efortul organismului pentru a se debarasa de un agent patogen. De aceea, e bine să nu fie uzitată imediat medicația antiperetică.

Creșterea temperaturii urmează trei etape:

perioada incipientă (stadium incrementi) – pacientul poate prezenta și frison;

perioada de stare (fastigium) – curba termică atinge apogeul;

perioada de declin (stadium decrementi).

Reporter: Care sunt afecțiunile care produc febra?

dr. Iuliana Avădanei: Febra poate avea mai multe cauze: infecții bacteriene, virale, parazitare; boli tumorale, limfosarcom, cancer renal, hepatic, hematoame mari, hemoragii digestive; boli metabolice; atac de gută; reumatism de cauză necunoscută; artrita reumatoidă.

Reporter: Ce putem face pentru a scădea febra?

dr. Iuliana Avădanei: Scăderea febrei se poate produce încet (în liză) sau brusc (în criză) și este însoțită de transpirații. Este necesar un aport crescut de lichide (ceaiuri, sucuri de fructe și legume), iar când febra crește brusc se pun comprese reci în zona frunții, schimbându-se periodic. La febra mare se fac împachetări în cearceaf ud sau se pun comprese reci în zona plexului solar (se află la mijlocul corpului – corespunzând zonei diafragmului, o cupolă fibroasă situată între torace și abdomen, care se mișcă ritmic cu respirația). De asemenea, se folosește medicația antipiretică știută și tolerată de organism, în cazul adultului. E de evitat aspirina, fiind pericol de sindrom Reye în afecțiuni virale ce poate merge până la edem cerebral și chiar deces. Nu e necesară administrarea de antibiotice fără avizul medicului. În cazul copilului mic, dacă temperatura este mai mare de 39 grade trebuie chemat medicul.

O febră chiar și moderată care durează mai mult de 3 zile, în ciuda unui tratament adaptat, trebuie să ducă la consultarea medicului.

Prezența altor simptome asociate: frison, transpirații, mialgii (dureri musculare), artralgii (dureri la nivelul articulațiilor), hiperestezie cutanată (furnicături la nivelul pielii), oligurie cu urini concentrate ne conduce spre stabilirea unui diagnostic de prezumție.

Reporter: Pentru combaterea febrei se pot folosi remedii homeopate? Care sunt acestea?

dr. Iuliana Avădanei: Ca remedii homeopate folosite fără pericol în febră vă recomand:

– în frison cu impresie de febră – Nux Vomica CH9

– febră intermitentă în accese – China CH9

– febră după sindrom gripal – Pulsatilla CH9

– febră apărută după expunere la vânt uscat – Aconitum CH15.

Interviu realizat de Emilia Radu


 

Informațiile prezentate în aceasta rubrica au caracter orientativ și nu înlocuiesc consultul medical de specialitate.