La Tel Aviv, evreii originari din România au luat parte la sărbătoarea naţională organizată de ICR

La Tel Aviv, evreii originari din România au luat parte, astăzi, la sarbătoarea naţională organizată de ambasada ţării noastre şi Institutul Cultural Român. Guvernul israelian a fost reprezentat la eveniment de ministrul Sănătăţii, Yakov Litzman. După cum relatează corespondentul RRA, Dragoş Ciocîrlan, concertul susţinut de apreciata interpretă de muzică populară, Sofia Vicoveanca, a ridicat publicul în picioare.
Reporter: Cum este Ziua Naţională la Tel Aviv Sofia Vicoveanca?
Sofia Vicoveanca: Superbă. Astăzi este Sfântul Andrei. Mâine este ziua noastră, a tuturor românilor. La mulţi ani România? La mulţi ani români de pretutindeni. Bucurii, speranţă, Dumnezeu să vă ajute cu multă speranţă şi încredere mare…
Reporter: Care este cel mai frumos loc din România?
Sofia Vicoveanca: Trebuie să recunosc că este locul unde-mi sunt rădăcinile; Bucovina, acolo îmi sunt cântecele, acolo îmi este graiul, acolo îmi este costumul.
Reporter: Astăzi avem Bucovina la Tel Aviv?
Sofia Vicoveanca: Am încercat să vi-o aduc aşa, cu braţele deschise. Tot ce e mai frumos din Bucovina am încercat să vă aduc aici. Mulţi, mulţi ani şi frumoşi. Doamne ajută, cu linişte, cu pace, cu iubire, mulţi ani, mulţi ani!
Realizator: Participanţii la evenimentul organizat de Ambasada României la Tel Aviv, cu ocazia Zilei Naţionale au păstrat un moment de reculegere pentru victimele incendiului de la Clubul Colectiv. Ambasadoarea Andreea Păstârnac, a evocat sprijinul deosebit al medicilor israelieni şi implicarea a numeroşi cetăţeni care i-au ajutat pe însoţitorii pacienţilor arşi veniţi să se trateze în ţara lor.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 noiembrie