Sărbătorirea Zilei Naţionale a României

Realizator: Ziua Naţională a României este sărbătorită astăzi în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară, cu parade militare, concerte şi evenimente speciale. Bucureştenii sunt aşteptaţi de la ora 11:00 în Piaţa Constituţiei pentru parada de 1 Decembrie la care participă militari români, dar şi invitaţi din străinătate. Tot în capitală, la Mormântul Ostaşului Necunoscut din Parcul Carol, va avea loc începând cu ora 8:00 o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori.
Reporter – Alina Stănuţă: În urmă cu 97 de ani, la Alba Iulia, Adunarea Naţională constituită din 1226 de delegaţi şi sprijinită de peste 100.000 de români din Ardeal şi Banat, a adoptat o rezoluţie prin care atesta unirea tuturor celor din Transilvania şi Banat cu România. 1 Decembrie marchează momentul creării României Mari şi din 1990, când a devenit zi naţională, în fiecare an este sărbătorită prin parade militare şi manifestări artistice. Maşini de luptă, vehicule blindate, avioane Hercules şi Spartan şi elicoptere sunt doar câteva dintre atracţiile unei parade spectaculoase ce se va desfăşura în această dimineaţă în Piaţa Constituţiei.
Comandantul paradei militare, general Adrian Tonea: Pentru prima oară defilează un detaşament revenit din teatrul de operaţii din Afganistan şi Irak comandat de colonelul Augustin /…/. De asemenea, în premieră, defilează Comandamentul Diviziei multinaţionale, precum şi câteva elemente de noutate de tehnică, atât ale MAPN cât şi de la MAI.
Reporter: În weekend a avut loc o repetiţie generală, iar trecătorii au fost impresionaţi de tehnica militară. la parada de Ziua Naţională vor defila în premieră şi militari străini din Bulgaria, Polonia, Republica Moldova şi două detaşeamente din SUA.