Motive reale de optimism la Conferinţa asupra Mediului de la Paris

Există motive reale de optimism la Conferinţa asupra Mediului de la Paris. Reprezentanţii a 195 de ţări participă la discutarea unui text de aproape 50 de pagini, dar gradul de dependenţă de combustibil fosil, nivelul de dezvoltare şi resursele fac ca poziţiile negociatorilor să fie uneori foarte îndepărate.
Corespondenţă din Paris – Reporter: Tudor Ţepeneag – Una din veştile bune la Conferinţa pentru Climat, de la Bourges, este sprijinul ferm adus de preşedintele american Barack Obama eforturilor de căutare a unui compromis. El s-a exprimat într-un interviu înainte de a părăsi Franţa şi a lăsat locul echipelor tehnice de negociatori. Să-l ascultăm pe liderul de la Casa Albă:
Barack Obama: Schimbarea climatică este o problemă imensă. Este problema principală a generaţiei noastre. Prin definiţie, este una din problemele cel mai greu de rezolvat pentru orice sistem politic. Asta pentru că efectele încălzirii climatice sunt difuze, oamenii nu-şi dau seama imediat de ceea ce se întâmplă şi, deci, nu există o puternică asupra politicienilor, astfel încât ei să acţioneze fără întârziere. Din această cauză, eu nu cred că există o problemă mai dificilă pentru societăţile noastre decât aceasta. Şi, totuşi, în ciuda acestei situaţii, principalul mesaj pe care îl am este: Cred că o vom scoate la capăt. Şi nu este vorba de un optimism nejustificat. Cheia în acest moment este să constituim o structură prin care să trimitem acest mesaj în întreaga lume şi suntem pe cale de a reuşi, nu vom mai da înapoi. Oamenii răspund atunci când primesc un semnal puternic şi sunt într-adevăr optimist: vom reuşi. Întrebarea este: Câte stricăciuni se vor mai produce încă, înainte de a aplica hotărârile ce vor fi luate aici.
Reporter: La rândul său, preşedintele francez, François Hollande, a promis 2 miliarde de euro ţărilor din Africa, pentru a le ajuta să-şi dezvolte energiile reînnoibile. Africa suferă de pe acum din cauza schimbărilor climatice, iar preşedintele nigerian Mahamadou Issoufou a decalarat bunăoară că există o legătură foarte strânsă între faptul că marele Lac Ciad seacă şi dezvoltarea terorismului în regiune. Să-l ascultăm pe preşedintele François Hollande, care ţine seama de această situaţie:
François Hollande: Fraţa nu este un sprijin doar pentru forţele africane, care trebuie să asigure securitatea pe continent. Ea vrea să se angajeze total, inclusiv pentru climat, şi considerăm că Africa care capacităţi considerabile de dezvoltare.
Reporter: În cadrul negocierilor tehnice de la Conferinţa pentru Climat s-a format o coaliţie de ţări în dezvoltare – Grupul V20, al ţărilor celor mai vulnerabile, care consideră că limitarea încălzirii globale la 2 grade până la sfârşitul secolului este insuficientă, această limită – cred ele – ar trebui menţinută la 1,5 grade, altfel însăşi existenţa acestor ţări va fi pusă în pericol.  Şi ca o ilustrare concretă a eforturilor pentru climat, în Franţa a fost inaugurată astăzi cea mai mare centrală fotovoltaică din Europa, cu o capacitate de 300 de megawaţi, ceea ce înseamnă echivalentul consumului anual de energie al unui oraş de 300 mii de locuitori. Centrala a fost construită nu departe de oraşul Bordo şi este formată din panouri solare, dispuse pe o suprafaţă de 260 de hectare.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI