Reuniune la Bruxelles a miniştrilor de externe din ţările membre NATO

NATO a decis să sprijine mai mult apărarea aeriană a Turciei. Miniştrii de externe din ţările aliate, reuniţi la Bruxelles, au explicat că măsurile vor fi luate din cauza instabilităţii de la graniţele Turciei cu Siria şi Irak, iar secretarul general al Alianţei a negat, potrivit France Presse, că ar avea legătură cu tensiunile dintre Moscova şi Ankara provocate de doborârea unui avion rusesc. Diplomaţi citaţi de Reuters susţin că ar urma să fie trimise mai multe nave de război în estul Mediteranei, iar pe teritoriul turc, mai multe avioane şi baterii cu rachete anti-aeriene.
Reporter: NATO are, în prezent, aproximativ 12 nave militare în Marea Mediterană. Secretarul general Jens Stoltenberg a precizat că în afara sistemelor Patriot, SUA au desfăşurat şi avioane de luptă la baza de la Incirlik, iar Marea Britanie va desfăşura în Turcia aparate de zbor. De asemenea, Germania şi Danemarca au trimis nave militare în estul Mării Mediterane. NATO ar putea să trimită în Turcia avioanele de supraveghere AWACS, care s-au dovedit eficiente şi în cazul crizei ucrainene pentru evaluările de pe teren.
Jens Stoltenberg: Instabilitatea şi terorismul afectează nu numai nordul Africii şi Orientul Mijlociu. Vorbim despre un fenomen global.
Reporter: Totodată, NATO a decis să menţină la acelaşi nivel prezenţa sa militară în Afganistan şi în anul care vine, în cadrul misiunii Resolute Support. Această misiune a Alianţei este, în principal, una de consiliere şi pregătire a armatei afgane. La ea participă peste 12.000 de militari, dintre care 600 de români. Prezenţa lor este menită, potrivit lui Stoltenberg, să împiedice ca teritoriul afgan să devină un refugiu pentru teroriştii internaţionali.
Realizator: Astăzi, miniştrii NATO ar urma să invite Muntenegru să devină al 29-lea membru al Alianţei. Procesul de aderare va dura cel mult un an şi jumătate şi, potrivit France Presse, riscă să fie prost primit de Moscova, care-şi vede restrânsă aria de influenţă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 decembrie