Experţi europeni evaluează instituţiile de drept de la Chişinău

Procurori şi judecători din România, Italia, Germania, Belgia şi Franţa se află la Chişinău, pentru a evalua activitatea instituţiilor de drept din Republica Moldova. Din misiune, care a venit la solicitarea guvernului şi cu sprijinul Uniunii Europene, face parte şi procurorul şef al DNA din România, Laura Codruţa Kovesi. Corespondenta noastră Natalia Zaharescu relatează.
Reporter: Misiunea va avea două etape iar prima a început la 30 noiembrie şi va dura până la sfârşitul anului. Aceasta va monitoriza activitatea Centrului Naţional Anticorupţie, Comisiei Naţionale de Integritate, Procuraturii Generale, Curţii Constituţionale şi Institutului Naţional de Justiţie. Procurorul şef al Direcţiei Naţioanle Anticorupţie de la Bucuresti, Laura Codruţa Kovesi, care face parte din misiune, va avea în vizor modul în care funcţionează CNA şi CNI, a anunţat ambasadorul Uniunii Europene la Chişinău, Pirkka Tapiola. Ca urmare a evaluării vor fi elaborate recomandări care ar trebui să stea la baza politicilor viitoare de reformare a sectorului justiţiei şi de prevenire a corupţiei, a subliniat şeful delegaţiei UE Pirkka Tapiola.
Pirkka Tapiola: Pentru noi, evaluarea şi reformarea sectorului de justiţie este o problemă principală. Vom monitoriza ce se întâmplă în acest domeniu în continuare. Sperăm ca rezultatele să fie luate în consideraţie şi recomandările să fie implementate, dar aceasta este o decizie ce trebuie luată la nivel local. Nu va veni nimeni din afară să facă reforme în Republica Moldova.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie