Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a anunţat proiecţiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru 2016

Ministrul finanţelor, Anca Dragu, a anunţat, cu puţin timp în urmă, proiecţiile macroeconomice care stau la baza alcătuirii bugetului pentru 2016. Deficitul bugetar va fi de 2,95%, foarte aproape de limita trasată de Fondul Monetar Internaţional, iar creşterea economică de 4,1%. Petruţa Obrejan a urmărit conferinţa de presă a ministrului de finanţe. Bună ziua!
Reporter: Bună ziua! Într-adevăr ministrul finanţelor, Anca Dragu, a dat, la finalul şedinţei de guvern, câteva informaţii despre proiectul de buget, spunând că acesta va fi postat pe site-ul Ministerului Finanţelor, vineri sau sâmbătă, cel mai târziu, urmând ca apoi acesta să intre în dezbatere publică. Astfel, se prognozează un deficit ESA de 2,95 procente din produsul intern brut, corespunzător unui deficit cash de 2,8, şi un deficit structural de 2,73 de procente. Aceste cifre sunt gândite, spunea ministrul, pe baza unui cadru macroeconomic, pornind de la o creştere economică de 4,1% şi un produs intern brut nominal de 746,6 miliarde lei. Anca Dragu mai spunea că s-a urmărit în construirea bugetului pentru 2016, în principal, asigurarea stabilităţii şi predictibilităţii fiscale, tocmai pentru creşterea încrederii mediului de afaceri şi stimularea investiţiilor private, dar şi o creştere a eficienţei resurselor bugetare, a transparenţei în politica fiscal-bugetară, precum şi schimbarea relaţiei dintre stat şi cetăţean, schimbarea atitudinii faţă de contribuabili. De asemenea, ministrul finanţelor a mai declarat că în 2016 se estimează o creştere a veniturilor nominale cu 1,6 procente, iar în ceea ce priveşte cheltuielile s-au avut în vedere măsurile care au fost deja adoptate de către guvern şi parlament în acest an şi care au ca efect majorarea cheltuielilor cu aproximativ 13 miliarde lei. Potrivit ministrului finanţelor, majorarea salariilor va fi făcută într-o singură tranşă. Mulţumesc.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie