Toate programele operaţionale ale statelor membre pentru 2014 – 2020 au fost adoptate

Toate programele operaţionale ale statelor membre pentru 2014 – 2020 au fost adoptate, a anunţat, astăzi, comisarul pentru politică regională, Corina Creţu. Grupul operativ de lucru, creat de comisarul european pentru opt state membre – între care România – ce au avut probleme în privinţa absorbţiei de fonduri, şi-a îndeplinit misiunea şi programul ar putea fi continuat. Suma de bani pe care România ar fi putut s-o piardă în 2015 a fost redusă cu 95 la sută, a precizat comisarul Corina Creţu.

Comisarul Corina Creţu spune că, în cazul României, acest risc de a pierde bani pentru perioada următoare a fost redus aproape în totalitate, graţie comunicării şi eforturilor autorităţilor naţionale, schimbului de bune practici dintre statele membre şi sprijinului Comisiei Europene. De altfel, Corina Creţu a menţionat că, în prezent, se află la Bucureşti o echipă a Comisiei Europene care lucrează cu autorităţile române pentru ultimele patru săptămâni ale acestui an. Sunt lucruri, însă, de făcut, pentru perioada 2014 – 2020. Mai mult de 22,4 miliarde de euro vor fi alocate României în această perioadă. Corina Creţu, despre rezultatele obţinute pentru perioada 2007 – 2013, în cazul României.

Corina Creţu: În primii patru ani, rata de implementare în România a fost foarte scăzută şi bineînţeles că, cu toate eforturile comune, a fost foarte greu să recuperăm. Acest lucru se întâmplă şi în alte ţări, nu la aceeaşi scară. Este foarte important ca statele membre să înţeleagă că suntem într-un moment în care trebuie dublate eforturile.
Reporter: Comisarul român a mai precizat că a discutat cu actualul guvern de la Bucureşti pentru a maximiza eforturile de a finaliza proiectele pentru perioada 2007-2013.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 3 decembrie