Penne gratinate cu andive

În ziua de azi i se spune „comfort food”. Eu i-aş spune mâncare care cam îngraşă… dar nu foarte tare şi oricum, merită! În acest scop am combinat: DSCI2713

250 grame penne integrale
2 andive
1 lămâie
50 grame şunculiţă sărată
3 linguri de pesmet
100 grame parmezan
100 grame alune sau arahide
1 linguriţă zahăr brun

Pennele se fierb conform indicaţiilor de pe pachet:) – în jur de 5 minute, dacă ne plac mai al dente, 8-10 minute, dacă ne plac mai moi. Cât timp se lasă pastele la scurs, se taie andivele în lungime şi apoi încă o dată pe jumătate şi se călesc puţin într-o tigaie cu ulei de măsline, coaja rasă şi zeama de lămâie şi linguriţa de zahăr brun, pentru a scăpa de amăreală. Pe ultima sută de metri, alături de andive vor ateriza şi bucăţelele de şunculiţă sărată şi uscată (prosciutto sau muşchi file afumat sau muşchi ţărănesc afumat sau ceva similar).
Într-un vas mare termorezistent şi bine uns se „aruncă” amestecul de mai sus combinat cu pastele şi cu 50 de grame de parmezan, iar deasupra se presară 50 de grame parmezan plus cele trei linguri de pesmet plus cele 100 de grame de alune măcinate în râşniţa de cafea.

Se da totul la cuptor până când toppingul, adică maglavaisul de deasupra se rumeneşte, iar parmezanul începe să se topească-deci nu mai mult de 5-10 minute, poate chiar mai puţin, depinde de puterea cuptorului.

Poftă bună!

Daniela Sîrbu