Săptămâna Nobel în exclusivitate la Radio România

Radio România va fi, pentru al 17-lea an, singurul post de radio şi TV din România prezent la Săptămâna Nobel și la ceremonia de decernare a prestigioaselor premii Nobel din capitala Suediei, Stockholm.

Incepând din 5 și până pe 10 decembrie, data la care are loc acordarea premiilor Nobel şi la care este comemorat şi Alfred Nobel, inventatorul acestor distincții, Radio România, prin corespondentul său la Stockholm, singurul jurnalist român acreditat la evenimentele Nobel, va transmite și va înregistra interviuri și conferințe cu laureaţii premiilor Nobel ai acestui an pentru Radio România Cultural și Radio România Actualități.

În cei 17 ani de când este prezentă la evenimentele Nobel, Corina Negrea a realizat peste 50 de interviuri-document cu laureații Nobel ai fiecărui an, a făcut transmisii în direct de la cele mai importante momente ale Săptămânii Nobel şi a înregistrat numeroase ediții speciale ale emisiunii Planeta Radio, transmise, în fiecare an, pe Postul Radio România Cultural, www.radioromaniacultural.ro

Şi anul acesta, Stockholm va fi din nou în atenția lumii întregi datorită prezenței celor 10 laureați Nobel ai premiilor anului 2015 pentru chimie, fizică, medicină sau fiziologie, literatură şi ştiinţe economice, “protagonişti” ai conferinţelor de presă şi ale celor publice care vor avea loc în această perioadă în capital Suediei. dar şi ai ceremoniei de decernare a prestigioaselor premii, din după amiaza zilei de 10 decembrie.

Cu aceeaşi ocazie, la Stockholm va avea loc şi Concertul Nobel, oferit de fundaţia cu acelaşi nume, în onoarea laureaţilor dar şi ceremonia decernării premiilor, în data de 10 decembrie, ziua morţii lui Alfred Nobel.

Laureaţii vor participa şi la dineuri oferite de Casa Regală Suedeză de instituţiile care fac alegerea laureaţilor – Academia Regală Suedeză de Ştiinte, Academia Suedeză şi  Institutul Karolinska – precum şi la o serie de întâlniri cu elevi ai unor licee din alte oraşe suedeze.

Conform dorinţei testamentare a lui Alfred Nobel, premiul pentru pace se acordă la Oslo, Norvegia, într-o ceremonie care are loc tot în ziua de 10 decembrie , la Primăria din Oslo, în prezenţa familiei regale norvegiene.

Ambele ceremonii sunt transmise în diret de televiziunile naţionale suedeză şi norvegiană dar şi on line, pe site-ul Fundaţiei Nobel, http://www.nobelprize.org.