Semnificaţia sărbătorii de Sfântul Nicolae

Milioane de copii români îl aşteaptă, în această seară, pe Moş Nicolae. Personajul are corespondenţi în lumea întreagă şi este iubit de toţi pentru cadourile aduse în fiecare an, în noaptea de 5 spre 6 decembrie. Ce semnificaţie are sărbătoarea ne spune Andreea Marin.

Reporter: Andreea Marin – Biserica îl prezintă pe Sfântul Ierarh Nicolae, fost arhiepiscop, drept cel care a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi i-a vindecat pe bolnavi. El a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică din Bari, în sudul Italiei, care-i este dedicată. Pe de altă parte, mai sunt doar câteva ore până când Moş Nicolae va ajunge la noi. În aşteptarea lui, copiii îşi lustruiesc ghetuţele, în care mâine vor găsi darurile mult dorite. Se povesteşte şi că înainte de a lăsa cadourile, el se furişează pe la geamuri să vadă cine este cuminte şi cine mai puţin cuminte. Pentru că soseşte din ţinuturi îndepărtate, mai calde, Moş Nicolae are în desaga lui întotdeauna, portocale, iar acestea sunt – potrivit poveştii – dătătoare de puteri magice. Se ştie şi că cei mai cuminţi copii vor primi dulciuri, în timp ce năzdrăvanilor le-a fost deja pusă deoparte o nuieluşă. În tradiţia românească, Moş Nicolae apare pe un cal alb şi este păzitorul Soarelui.

Realizator: Pe de altă parte, mâine, de Sfântul Nicolae, aproape 800.000 de români îşi serbează onomastica. Dintre ei, potrivit Direcţiei de Evidenţă a Populaţiei, peste 500.000 sunt bărbaţi, iar restul femei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 5 decembrie