2015. december 4

A jövő évi költségvetés tervezetét a pénzügyminisztérium honlapján hozzák nyilvánosságra

A jövő évi költségvetés tervezetét legkésőbb szombat délelőttig közlik a pénzügyminisztérium honlapján. A tervezet előirányozza a nyugdijak öt százalékponttal való növekedését, illetve a közszféra alkalmazottjai fieztésének emelését, amelyől még a Ponta-kormány döntött, közölte Anca Dragu tárcavezető. Ez időközben Klaus Iohannis államfő és Poul Mathias Thomsen, a Nemzetközi Valutaaalap Európai Igazgatóságának igazgatója megbeszéléseket folytatott a Cotroceni palotában a román gazdaság pozitiv prespektiváiról, illetve az európai gazdasági helyzet alakulásáról.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

Az uniós belügyminiszterek megállapodtak a légi utasok adatait rögzítő rendszer létrehozásának részleteiről

Az uniós belügyminiszterek pénteki, brüsszeli tanácskozásukon megállapodtak a légi utasok adatait rögzítő rendszer létrehozásának részleteiről. Étienne Schneider, az EU soros elnökségét betöltő Luxemburg miniszterelnök-helyettese pénteki sajtótájékoztatóján megelégedéssel nyugtázta, hogy e projekt öt évi tárgyalása után sikerült megállapodásra jutni. Étienne Schneider szerint olyan hatékony rendszer kiépítéséről sikerült megegyezni, amely teljes mértékben tiszteletben tartja az uniós állampolgárok alapvető szabadságjogait. A terrorcselekmények megelőzése és felderítése érdekében elengedhetetlenül szükség van az adatbázisra. A tervezet értelmében a feltételezett terroristák után nyomozó hatóságok hozzáférnének az EU-n belül induló vagy oda tartó járatok utasainak személyes adataihoz. A megállapodás szerint a hatóságok hat hónapig tárolják a légi utasok adatait.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12. 04)

Házi őrizetbe helyezték Dan Şovat

A Legfelsőbb Biróság pénteken házi őrizetbe helyezte Dan Şova szociáldemokrata szenátort, akit most egy újabb ügyben gyanúsít befolyással való üzérkedéssel a korrupcióellenes ügyészség (DNA). A házi őrizet azt jelenti, hogy Şova nem hagyhatja el lakását a rendőrség engedélye nélkül, kötelező megjelennie az ügyészségen és a bíróságon, valahányszor hívják, nem szabad beszélnie az ügy többi vádlottjával, valamint a tanúkkal.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

A galaci Arcelor Mital kohászati kombinát dolgozóinak hetente két, nem fizetett szabad napot adnak

A jövő év első negyedévében a galaci Arcelor Mital kohászati kombinát dolgozóinak hetente két, nem fizetett szabad napot adnak. A vállalat vezetősége a 6.000 dolgozó technikai munkanélküliségbe való küldésének elkerülése végett hozta meg e döntést, olyan körülmények között, hogy jelentősen csökkent a gyár termelőkapacitása, mivel az európai piacot elárasztotta az olcsó kinai acélexport. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

Öt szomáliai állampolgár próbált belépni illegálisan Románia területére

A Iaşi megyei határrendőrök elfogtak öt szomáliai állampolgárt – négy férfit és egy nőt -, akik személyes iratok nélkül próbáltak belépni Románia területére azzal a céllal, hogy továbbmenjenek valamely nugat-európai országba. Az öt határsértőt átadtak az ukrán hatóságoknak a kivizsgálások folytatása és a törvényes intézkedések elrendelése végett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 12.04)

Rozalia Gănciulescu